EKK toplantısı kararları açıklandı

Başbakan Binali Yıldırım, EKK kararlarını açıkladı. 600 bin kişiye istihdam sağlanması hedeflendiğini söyleyen Yıldırım, KOBİ'lere 3 yıl vadeli kredi verileceğini belirtti. Yıldırım açıklanan teşvik ve tasarruflar için vergi artışı yapılmayacağını kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı.

Reel sektörün desteklenmesi ve istihdamın arttırılması için reformların devam edeceğini söyleyen Yıldırım, çalışmaların hızlandırılacağını belirtti. Kamuda tasarruf yapmaya devam edileceğini açıklayan Yıldırım, teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından kararların uygulamaya başlanacağını kaydetti.

İhracatta yaşanan sıkıntıları bildiklerinin dile getiren Yıldırım, "Bu çerçevede, bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha almış bulunuyoruz. Birincisi, firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var" dedi.

250 MİLYARLIK KREDİ HACMİ OLUŞTURULACAK

Yıldırım, yaşanan nakit sıkıntısını gidermek için kredi hacmi oluşturulacağını aktardı. Yıldırım, "Bu sıkıntıyı rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz" şeklinde konuştu. Yıldırım, krediden KOBİ'lerin yararlanacağını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım açıklamasına şu şekilde devam etti:

'İHRACATTA TEMİNAT YÜZDE 100 OLACAK'

- "İhracat kredilerinde garanti, yani teminat yüzde 100. KOBİ’lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. Demek ki KOBİ’ler istihdamımızın yüzde 65-70’ini oluşturan, firma sayısı olarak yüzde 98’ini oluşturan, ihracatımızın yüzde 60’ını oluşturan KOBİ’lere bir ilave, kıyak yapmış oluyoruz. Buna da ihtiyaç var.

- İhracatta niye yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor. Çok kısa vadeli bir şey. Bu nasıl olacak? 250 milyar lirayı vereceğiz de, bunun karşılığı var mı yok mu diye soru akla gelebilir. Burada bütçe açığını artıracak, borçlanma gerektirecek bir plan, düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinde ve arızi gelirlerde gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE KDV İADESİ

- 2017'de özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla imalat sanayiine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz.

İŞVERENLERE PRİM ÖDEME ERTELEMESİ

- İstihdamı korumak ve artırmak için bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların buna esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz.

600 BİN KİŞİYE İSTİHDAM HEDEFİ

- 2017'de toplam özel sektörde 500 bin vatandaşa İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 için iş temin edeceğiz. 100 bin de toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz. İlave istihdama için ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek sağlayacağız.

- BDDK bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti. Burada bazı yükler buradan alınıp, elde edilen kaynakları bankalar kredi yapılandırmasında kullanacaklar. Kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyon liraya çıkardık.

YURTDIŞINDA İŞ YAPAN MÜTEAHHİTLERE FAİZSİZ KREDİ

- Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz, ihracat destekleri de artıyor. 3.7 milyar sermayesi var, bunu daha da yükseğe çıkaracağız. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurtiçinden alacakları kredilerde sıfır faiz uygulaması getiriyoruz.

KOBİ'LERE 3 YIL VADELİ KREDİ

- KOBİ'lere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. İlk 12 ayı geri ödemesiz faizsiz para verilecek. KOSGEB'e üye olan 15 bin KOBİ'yi kapsıyor. Bu tedbirler için bütçede yapılacak tasarrufları kullanacağız. Hesap kitap yapıldı. Mali disiplin devam edecek. 2017 yalı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik. Bir bir hayata geçireceğiz.

- Geçtiğimiz günlerde imzaladığım genelgeye göre kamu bankaları aralarında para toplarken yarış yapmayacaklar. Kamu bankalarının mevduat alımında yüzde 7,5 faiz sınırı getiriyoruz. Daha düşük faizle kaynağa eriştiği için bankalar kredilerde de maliyetlerini azaltacak.

KAMUDA SÖZLEŞMELER TL'YE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

- Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar üzerine önlemler aldık. Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Yapılmış bütün sözleşmelerde mümkün olanlar TL'ye dönüşecek. Bu şekilde uygulamalar başladı. Bazı kamu kuruluşları dövizleri de TL'ye dönüştürdü. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Piyasanın diğer ihtiyaçları olan döviz imkanına takviye yapılmış oldu. Önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım.

KAMUDA CİDDİ TASARRUFLAR OLACAK

- Son söyleyeceğim şey, önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Devlet olarak 2017’de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Yani önceliği olmayan harcamalar, yeni bina alma, yeni araba alma vesaire… Efendim gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, hadi dövizini bozdur ülkene omuz ver derken, önce devlet kurumları olarak bizler elimizi taşın altına koymamız lazım.."

Binali Yıldırım, bir soru üzerine, destek ve tasarruflar için vergi artışı olmayacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)