Coca-Cola İsrail'e rağmen Gazze'de

Coca-Cola, Gazz'deki ilk, Filistin topraklarındaki dördüncü tesisini açtı. Bu yatırımın mimarı, 1948'de ailesiyle birlikte Hayfa'daki evlerini terk etmek zorunda kalan 77 yaşındaki Filistinli Hristiyan işadamı Zahi Khouri.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Coca-Cola, İsrail'in devam eden ablukasına ve zorlu ekonomik koşullara rağmen Gazze'de 20 milyon dolarlık bir şişeleme tesisi açtı. Yakın gelecekte kâr elde etmesi beklenmeyen ancak çok sayıda Gazzeliye istihdam sağlaması beklenen tesisin arkasında, İsrail'in kurulduğu 1948'de ailesiyle birlikte Hayfa'daki evlerini dokuz yaşındayken terk etmek zorunda kalan Filistinli Hristiyan Zahi Khouri var.

Gazze'deki tesisle birlikte, Coca-Cola'nın Filistin topraklarındaki fabrika/tesis sayısı dörde çıkmış oldu. Şirketin Batı Şeria'daki diğer üç tesisiyle birlikte, 600'ü aşkın Filistinliye istihdam sağlaması bekleniyor. İsrail'in Gazze'deki Hamas yönetimine karşı 1.5 milyon kişiye uyguladığı abluka nedeniyle, yeni tesiste geri dönüştürülmüş cam şişeler kullanılacak. Malzemelerin, Batı Şeria'daki tesislerden Gazze'ye taşınması sırasında, İsrail2in güvenlik önlemleri nedeniyle kamyonların birkaç defa doldurulup boşaltıldığı belirtiliyor.

Coca-Cola'nın 'ekonomik bir gelecek vaat etmeyen' Filistin'deki varlığının arkasındaysa, şirketin ürünlerinin Filistin’deki şişelemesini ve dağıtımını yapan National Beverage Company (NBC - Ulusal İçecek Şirketi) var. Bölgede suya erişim ve gençlerin istihdamı için toplumsal kalkınma projelerine de 1,3 milyon dolar yatırım yapması beklenen NBC'nin sahibi Khouri, Coca-Cola gibi bir amerikan markasıyla bölgeye yardım etmenin ironisini şöyle açıklıyor: "McDonald's veya Cola'ylai bir ülkeyi haritada mimlersiniz." (Dış Haberler)