Başbakan Yıldırım: Bir yandan salvo sürüyor, bir yandan işler yürüyor

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin küresel ekonomiye bağlı olduğunu, küresel ekonomilerde yerel kararlar alınamayacağını söyledi. Yıldırım, AB ile ilişkiler için, "Bir yandan salvolar sürüyor. Bu işler böyle yürür biliyorsunuz. Bir yandan da işler yürüyor" dedi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ekonomik sıkıntıların aşılacağını söyledi. Yıldırım, "Sizi hoşnut etmek için söylemiyorum, sıkıntıları aşacağız" dedi. Yıldırım, uluslararası ekonomik ve siyasi sıkıntıların Türkiye'ye yansıması ile ilgili olarak ABD seçimlerini Trump'ın kazanması ve ırkçılığın yükseldiği AB ülkelerinde 2017'de yapılacak seçimlerin etkisine dikkat çekti. AB ile ilişkileri, "Bir yandan salvo sürüyor, bir yandan işler yürüyor" diyen Başbakan Yıldırım, "Gümrük Birliği'nde de bize madik attılar zaten" dedi. Yıldırım, "Ticaretimizin yüzde 50'si Avrupa'yla, finansal ilişkilerimizin yüzde 80'i de Avrupa ile kimse Avrupa ile ilişkilerimizi keseceğimizi düşünmesin. Aklı selim davransınlar, Türk halkının sesine daha fazla kulak versinler" dedi.

Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:

ADANA İÇİN BAŞSAĞLIĞI: Sözlerimin başında dün maalesef Adana’da, milletçe hepimizi üzüntüye boğan bir olay yaşadık. Kız öğrencilerimizin kaldığı bir evde, yurtta, 11 yavrumuz bir eğitici hayatını kaybetti. Çocuklarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz. Çocuklarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Milletimiz bilmelidir ki, bu ve buna benzer yaşanan olaylar aydınlatılacak ve sorumlular en ağır şekilde hesabını verecektir. Bu konu hem idari, hem de adli olarak araştırılmaya başlanmıştır. Ayrıca bugün TBMM’de bir araştırma komisyonu oluşturmak suretiyle konunun bütün yönleriyle değerlendirilmesi ve bu ve buna benzer yurtlarda alınması gereken tedbirleri etraflıca tespit edecek. Bakanlarımız, aileleri teker teker ziyaret ettiler. Ümidimiz bu ve buna benzer acıları yaşamamak. Ama insanın olduğu yerde hata eksik olmuyor. İstediğiniz kadar mükemmel araçlar geliştirin, ne yaparsanız yapın ama insan hatasını ortadan kaldıracak bir makine henüz insanoğlu geliştiremedi.

TÜSİAD'A TEŞEKKÜR: TÜSİAD, 45 yıllık tarihi var. Kapasitesiyle iş dünyasındaki temsiliyle Türkiye için çok önemli bir sivil toplum teşkilatımız. TÜSİAD’ın küresel ölçekte varlık gösterip, hem içerde hem dışarda başarıyla temsil ediyor olması Türkiye’nin adını dünyaya duyurması, hepimiz için şüphesiz bir iftihar vesilesidir. Sizlere özellikle, yatırım yaptığınız, vatandaşlarımıza iş kapısı açtığınız için müteşekkiriz. Biz çalışanları, çalıştıranları, fabrikaları hiçbirini birbirinden ayrı tutmuyoruz. Bu fabrikaların bacası tütmezse, çalışanlar olmasa bunu açıp bu çalışma imkanını vermeyen işverenlerimiz olmasa ülkemizde gelecekten de bahsedemeyiz, gelişmeden de bahsedemeyiz. Toplumsal barış ve kardeşlikten de bahsedemeyiz. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, milli iradeye de bahsedemeyiz. Sizler bir yandan üretiyorsunuz, bir yandan da halkımızın refahına katkı sağlıyorsunuz. 15 Temmuz’da bir felaket yaşadık. Büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Alçak bir darbe girişiminde bulunuldu. Bu darbe girişiminin başarısız olmasının arkasındaki en önemli sebep, vatandaşımızın Türk milletinin demokrasi bilincinin gelişmiş olmasıdır. Vesayet anlayışına karşı kafasının net olmasıdır. Hatırlayın, sayın cumhurbaşkanımız, biz daha ilk saatlerde dedik ki bu bir darbedir, kalkışmadır, asla buna izin verilmeyecek, demokrasi korunacak, vatandaşlarımız müsterih olsun.

KÖTÜMSER OLMAK İÇİN ÇOK SEBEP VAR AMA... Burada hatta Tuncay Bey iki senaryo çizdi, birisi kötü birisi iyi senaryo. Kötümser olmak için şu günleri eğer baz alırsak, çok sebebimiz olabilir. Ama biraz geniş düşünürsek, uzun vadeli düşünürsek, o zaman kötümser olmamız için bir sebep yok. Tedbirleri alırken kötümser düşünelim de, gelecek beklentilerimiz için kötümser olmamıza ihtiyaç yok diye düşünüyorum. Her şeyden önce özellikle kısa vadeli bir şu yaşadığımız ortamı değerlendirmekte fayda var. Doğru teşhis koyamazsak çözümü de doğru geliştiremeyiz.

KURLARDA OYNAMALAR VAR: 8 Kasım’dan sonra ekonomik piyasalarda bir hareketlenme, bir dalgalanma yaşıyoruz. Kurlarda oynamalar var. Ekonomik belirsizlik söylentileri had safhada. Bunun arka planına baktığımızda özellikle 8 Kasım’daki ABD seçimlerinin tahminlerin dışında, Cumhuriyetçi adayın kazanması yatıyor. Sayın Trump, seçim kampanyasında sürekli Amerika’nın daha çok kendi içine yoğunlaşacağını, dış dünya ile olan ilgilerini azaltacağını hep anlattı. Ne dedi? Çin ile ticaret kısıtlamasına gideceğim, göçmenlerin girişine izin vermeyeceğim, ABD’nin dış dünyadaki faaliyetlerini sonlandıracağım… Yani ABD’nin 50 yıldır ihmal ettiği alt yapısını, çalışmaları daha da yoğunlaştıracağım dedi. Küresel bakış açısından daha çok lokal bir bakış açısı… Amerika’daki bu söylem, dünyada ekonomi üzerinde olumsuz etki yaptı. E Türkiye’de bundan nasibini aldı. Bu küresel bir gelişmedir. Türkiye de bundan nasibini almıştır. Meksika en fazla birinci, bizim de ikinci sırada geliyor. Bütün ülkelerde dolara karşı değer kaybı var. Tek istisna var, İngiliz parası… İngiliz parası da Bretix’ten evvel değer kaybına uğradı ve dolayısıyla o muhafaza etti değerini.

BİZİM BİR AYRIŞMAMIZ OLDUĞU DOĞRU: Bizim bir ayrışmamız olduğu doğru. Doğruları konuşalım. Genel olarak bütün para birimleri yüzde 5–6 sapma yaptıysa bizim onun iki katı yaptı. Bunu da biliyoruz. Bunun sebeplerini de biliyoruz. Unutmayalım, Türkiye geçtiğimiz 4 ay içerisinde uçurumun eşiğinden döndü. Büyük bir tehlikeden kurtardı, 15 Temmuz darbe girişim. Sadece kıyas olsun diye söylüyorum. 60 darbesi öncesi Türkiye’nin kişi başı milli geliri 583 dolar. 1959’da. 61’de 94 dolara düşmüş. 80 ihtilalinden önce milli gelir 1860 dolar. İhtilal olmuş 1195’te düşmüş. İhtilaller ülkeyi fakirleştiriyor. İhtilaller kazanımları kaybettiriyor. 15 Temmuz darbesinde biz ciddi bir sarsıntı yaşamadık. Çünkü darbe başarılı olmadı, olamadı. Vatandaşlarımız hemen biz bir şey söylemeden, ilk gün 2,5 milyar dolar bozdurarak bankalarda bir sıkıntı yaşanmamasını temin etti. Takip eden 15 gün içerisinde de bozdurduğu miktar 11 milyar doları aştı.