Merkez Bankası'ndan çifte faiz artışı

Merkez Bankası, 34 aylık aradan sonra bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizini yarım puan artırarak yüzde 8'e çıkardı. Bu kararın ardından 3.42 seviyesini gören dolar 3.38'e geriledi. Ancak, AP kararının ardından dolar serbest piyasada 3.4270'den günü kapattı. Dünya piyasasında ise dolar-TL kuru akşam 18.00 itibariyle 3.4490'ı buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi ve faiz koridorunun üst bandlarını yükselterek çifte faiz artışı yaptı. Merkez Bankası'nın çifte faiz artışının ardından dolar üç kuruş birden düşerek 3.37 liraya kadar geriledi. Ancak, Merkez'in bu hamlesinin etkisi sadece 1 saat sürdü. Avrupa Parlamentosu'nun 'Türkiye ile üyelik müzakereleri geçici olarak dondurulsun' kararı üzerine dolar yeniden yükselişe geçti.

Saat 16.00 itibariyle 3.4350'yi gören dolar rekor tazeledi. Dolar, saat 17.00 itibariyle dünya piyasalarında 3.4535, euro ise 3.6180 liradan işlem gördü. Serbest piyasada dolar günü 3.4270 liradan kapattı.

Dünya piyasasında ise dolar-TL kuru saat 21. itibariyle 3.4480'den satıldı.

FAİZ YÜZDE 8'E ÇEKİLDİ

Doların yükseldiği ve dalgalanmaların arttığı bir dönemde Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Kasım ayı toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yarım puan artırarak yüzde 8'e çıkardı.

Banka faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te tutarken, üst bandı çeyrek puan artışla yüzde 8,50'ye yükseltti.

'Faiz artırımı doları durdurmaz''Faiz artırımı doları durdurmaz'

Merkez ayrıca, yabancı para zorunlu karşılıklarını indirdi ve son olarak da ihracatçıların reeskont kredilerinin geri ödemesini Türk Lirası ile yapabileceklerini açıkladı. Faiz artışı ile piyasayı sıkılaştırmayı hedefleyen Merkez Bankası zorunlu karşılık ve ihracat kredilerindeki kolaylıkla da piyasanın döviz ihtiyacını azaltmayı gözetiyor. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır" dedi.

MB'DEN FAİZ AÇIKLAMASI

PPK'nın ardından yapılan açıklamada, "Marjinal fonlama oranı yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5’ten yüzde 8.0’e yükseltildi" denildi.

Şimşek: Gerekli tedbirleri alıyoruzŞimşek: Gerekli tedbirleri alıyoruz

Son dönemde açıklanan verilerin, yılın üçüncü çeyreğinde "iktisadi faaliyette ivme kaybına" işaret ettiğinin altı çizilen PPK açıklamasında, "Öte yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma bekleniyor. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü destekliyor. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturuyor. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdi. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek."

34 AY SONRA İLK FAİZ ARTIŞI

Merkez Bankası Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gitti. Banka en son 29 Ocak 2014'te faizi artırmıştı. Banka o gün olağanüstü toplanarak politika faizini yüzde 4,50'den yüzde 10'a çıkarmıştı.

Daha sonra kademeli olarak indirime giden Merkez Bankası 25 Şubat 2015'ten beri politika faizini yüzde 7,50'de tutuyordu.

ERDOĞAN ELEŞTİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada, reel faizin yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Merkez Bankası'na müdahale yetkim yok ama ben de eleştirimi yapacağım. Halkın karşısında tokadı yiyen benim. İşsizlik yüzde 11'i geçti, bu ülkeye yakışıyor mu?" demişti. Bankalara 'faizi makul seviyelere çekin' çağrısı da yapan Erdoğan, yüksek faizin yatırımları engellediğini ifade etmişti.

EKİMDE PAS GEÇMİŞTİ

Mart ayından beri toplam 250 baz puana ulaşan indirimi Merkez Bankası ekim ayında pas geçmişti.

Döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle dün akşam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda Beştepe'de Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilmişti.

Erdoğan Merkez'e yüklendi, dolar rekor tazelediErdoğan Merkez'e yüklendi, dolar rekor tazeledi

Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında 18 Kasım'da toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK),döviz kurlarındaki hareketliliği ele almıştı. EKK toplantısında ekonominin direncini artıracak reformların hızlandırılacağı, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı için tedbirler alacağı belirtilmişti.

(HABER MERKEZİ/DHA)