Erdoğan Merkez'e yüklendi, dolar rekor tazeledi

Merkez Bankasını eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ben uyarımı yapacağım o da çözüm yolları bulsun" dedi. Altın borsasının güçlendirilmesi çağrısını da yineleyen Erdoğan, "Doların baskısı altında kalmamalıyız" yorumunda bulundu. Gün içinde 3.37'nin altını test eden dolar, Erdoğan'ın konuştuğu saatlerde 3.4161 seviyesinden işlem gördü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul'da yapılan Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası Arasında İmzalanacak Stratejik İş Birliği İçin Mutabakat Zaptı Gong Töreni'nde konuştu. Bankacılara faizi düşürün çağrısında bulunan Erdoğan, Merkez Bankası'na da eleştiriler yöneltti.

Reel faizlerin düşürülememiş olmasının özeleştiri olduğunu belirten Erdoğan, "Yıllarca bu yüzden Merkez Bankası'nı eleştirmek zorunda kaldım. Hâlâ da eleştiriyorum. Merkez Bankası bağımsızdır, şudur budur. Tamam o yine bağımsızlığını oynasın ama ben siyasetçiyim. Benim ona resmen müdahale etme yetkim yok. Böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkıp eleştirimi yapacağım. Halkımın karşısında tokadı yiyen benim. Uyarımı yapacağım o da çözüm yolu bulacak. Tokadı ben, sefayı o sürsün yok öyle bir şey" dedi.

'İŞSİZLİK YÜZDE 11'İN ÜZERİNDE'

Bankacılara seslenen Erdoğan konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı: "İşsizlik bakın yüzde 11'in üzerinde, bu ülke bu hale düşmeli mi? Düşmesini istemiyorsak bizim ihtiyacımız yatırım üretim, istihdam ve rekabettir. Yatırım olabilmesi için girişimcinin gerekli olanakları yakalaması lazım. Ancak paradan para kazanmaya alışmış bu bankacılık sistemi kredi noktasında gerekli desteği vermiyor, veriyorsan çok yüksek faizli veriyor. Girişimci korkak, ürkek oluyor bu durumda. Usulüne uygun bir şekilde yapılırsa millet, inanıyorum ki ayağa kalkar. Yapılmazsa haksızlığa eninde sonunda isyan eder. O zaman milletin temsilcileri olan bizlerin, gerekirse acı ilaç mahiyetinde önlemleri alması kaçınılmaz hale gelir."

'İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLMALI'

İstanbul'un finans merkezi haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "İstanbul'u finans merkezi haline getirme projemiz sadece bizim için değil tüm dostlarımız için önemli bir fırsattır. Bunun adımını başbakanlığım döneminde attım. Muhalefet felaket bir şekilde üzerime saldırdı. Dünyada paranın hep merkezleri vardır. Siyasi merkez farklıdır, finans merkezi farklıdır" dedi ve ekledi: "Türkiye'de de tarihi konumu itibariyle İstanbul'un finans merkezi olması dışında daha doğal, tabi ne olabilir. Ankara siyaset, İstanbul finans merkezimiz olsun. Çok direndiler. Şu anda inşaatlar yükseliyor. İnşallah İstanbul Anadolu yakasında finans merkezi inşaatları yükseliyor. İstanbul'un bu noktada merkez şehirlerinden biri olacaktır. Faizsiz finans sistemi güçlendirmeliyiz. Türkiye Varlık Fonu da finans ihtiyacımızı karşılama noktasında, bir diğer önemli aracımız haline dönüşecektir."

'DOLARIN BASKISI ALTINDA KALMAMALIYIZ'

Altın borsasının güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hep doların baskısı altında kalmamalıyız. Bakıyorsunuz o dolarizasyonu yönetenler durdukları yerde çok ciddi paralar kazanıyorlar. Ben de bugün dedim ki yeni bir adım atalım. Altın borsasını güçlendirelim. Enstrüman olarak altın üzerinden münasebetlerimizi geliştirelim. Bize yakışan da budur. Ama bundan koptuk. Bobini sürüyor basıyor doları oradan kazanıyor. Yorulmuyor terlemiyor. Altın borsasını o yüzden çok çok önemsiyorum. İlgili kurumlarımız başta Merkez Bankası olmak üzere çok daha fazla çalışmalı. Çünkü o ayrı bir özgüven verecektir. Altın farklı bir şey. Onun için de taraflar için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu eleştirilerinin ardından dolar da yukarı yönlü dalgalandı. Dolar/TL, güne başladığı 3.3850'li seviyelerden sonra ilerleyen saatlerde 3.37 seviyesinin altını test etmişti. Kur sonrasında yeniden hareketlendi ve 3.4161 seviyesini görerek yeni rekorunu kırdı. Dolar saat 17.33 itibari ile 3.4145 seviyesinden işlem gördü. Dolar günü 3.4120 liradan kapattı.