Dolardan rekor üstüne rekor: 3.40 sınırını da aştı

Dolar rekor üstüne rekor kırıyor. Dolar-TL kuru bu gün 3.4078'ü görerek yeni bir tarihi zirveye ulaşırken, piyasalarda tedirginlik artıyor. Euro da tarihi zirvelerde seyrediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dolar/TL, ABD'de faizlerin yakın dönemde artırılacağı beklentisi ve dolarda global güçlenme ile 3.4078 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro/TL ise 3.6090 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı.

Dolar/TL, rekor kırmaya devam ediyor. Kur, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle 3.4078'ü görerek tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL saat 12.01 itibari ile bankalararası piyasada 3.3970 seviyesinden işlem gördü.

Dün güne 3.32 civarında başlayan, saat 17.30'da 3.3500/3.3505 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 3.38 seviyesinde güne başlamıştı.

EURO DA TARİHİ ZİRVEDE

Euro/TL'de 3.6090 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, bankalararası piyasada saat 11.52 itibari ile 3.6002 seviyesinden işlem gördü.

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD'de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin "görece yakın" dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Diğer taraftan yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL'deki kırılganlığı artırıyor. Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL'de baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Bütün bu gelişmeler ise TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenlerden biri olmasına neden oluyor.

3.40'IN ÜZERİNE ÇIKACAK

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Yellen’in sunumunun FED’in faiz artırım projeksiyonlarından geri adım atmadığını gösterdiğini vurgulayarak, “Enflasyonun genel trendi son birkaç veride nispeten iyiye döndü. Bir diğer unsur; Yellen’in belirttiği faizlerin uzun süre düşük tutulmasının riskleri. Anlaşılan faizlerin uzun süre düşük kalmasının bir varlık balonu oluşturacağı endişeleri var. Bu noktada dolar kuvvetli kalmaya devam edecektir. Gün boyunca yatay seyreden ABD 10 yıllık faizleri Yellen ve enflasyon verileri sonrasında yükselişe geçti. ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 2.20-2.50 yükselişinin sürmesi ile biz doların 3.40 liranın üzerine çıkacağı düşüncesindeyiz” dedi.

TL EN KÖTÜ PERFORMANS GÖSTEREN PARLAR ARASINDA

Trump'ın zaferinden bu yana en iyi performanslar bile negatif değeri gösteriyor. 8-18 Kasım tarihlerindeki 10 günlük süreçte, TL en kötü performans gösteren para birimleri arasında yüzde 6.6 düşüşle dördüncü sırada yer alıyor. İlk sırada yüzde 10.3 düşüşle Meksika Pesosu bulunuyor.

Güney Afrika Randı yüzde 8.84 ile ikinci, Brezilya Reali ise yüzde 7.32 değer kaybıyla üçüncü sırada yer alıyor.

Merkez Bankası (TCMB), son dönemde döviz piyasasında artan volatilite sonrası aldığı piyasayı destekleme yönlü adımlara dün 700 milyon dolar ilave likidite sağlayacak bir adım daha ekledi.

Bankacılar, kurdaki sert yükselişler karşısında TCMB'nin TL'yi destekleyen adımların devam edeceğini, ancak gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen küresel sert değer kayıpları karşısında bu adımların "pansuman" diye nitelendirilebilecek sınırlı etki yaratabileceğini söylediler.

TCMB TL'deki değer kaybının hızlandığı ve gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışmanın güç kazandığı Temmuz ayından sonra TL zorunlu karşılıkların döviz tutulabilecek kısmı için uygulanan katsayılarda birçok defa indirime gitti.

15 TEMMUZ ÖNCESİ VE SONRASI

Darbe girişiminden bir gün önce olan 14 Temmuz'dan önceki güne kadar dolar karşısında yüzde 14'e yakın değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en yüksek değer kaybını yaşayan TL dün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yüzde 1'e yaklaşan değer kaybı ile en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Meksika Merkez Bankası, Trump zaferinin ardından gecelik borçlanma maliyetlerini bu yıl içerisinde dördüncü kez artırmış oldu. Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından, Meksika Peso'sunda sert düşüş görülmüştü.

Meksika politika yapıcıları, gecelik faizleri yarım puan artırarak yüzde 4.75'ten yüzde 5.25'e çekti ve böylece gecelik faizler, 2009'dan bu yana olan en yüksek seviyesine geldi. (Kaynak: Hürriyet)