Fed Başkanı konuştu, dolar yeni rekor kırdı

Fed Başkanı Yellen'ın, beklenenden daha erken faiz arttırımı yapılacağı yönündeki ifadeleri üzerine dolar, rekor seviyeye yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın, "Görece yakın bir tarihte" faiz artışı olabileceği yönündeki sözlerinin ardından dolar yükselişe geçti. Gün içinde dolar 3.3491 liraya kadar yükseldi.

Merkez Bankası'nın dolardaki hızlı tırmanışı frenleyebilmek için, finansal sisteme 700 milyon dolarlık ek döviz likiditesi sağlanması amacıyla, "katsayıları düşürmesi"ne karşın dolar 3.35 seviyesini zorlarken, euro da 3.5835 lira ile yeni rekor kırdı.

Dolar 'tarihi barajı' yıktı, TL'yi zor günler bekliyorDolar 'tarihi barajı' yıktı, TL'yi zor günler bekliyor

'SONRAKİ DÖNEMDE DAHA HIZLI FAİZ ARTIŞI OLABİLİR'

ABD Merkez Bankası Janet Yellen'ın, bu akşam ABD Kongresi'nde yapacağı ekonomik görünüme ilişkin önceden dağıtılan konuşma metninde, faiz artırımlarını uzunca bir süre ertelemenin, aşırı risk alımını özendirebileceğine dikkat çekti. Yellen, bu durumun da sonraki dönemde daha hızlı faiz artışlarına zorlayabileceği uyarısında bulundu.

Yellen'ın konuşmasında "Federal Açık Piyasa Komitesi'nde faiz artırımı olasılığının daha da güçlendiği düşüncesi hakim. ABD ekonomisine ilişkin gelecek verilerin Komite'nin hedefleri doğrultusunda ilerlediğini göstermeye devam ederse, göreceli yakın bir tarihte faizleri artırmak uygun olacak" ifadeleri yer aldı.

Yellen'in konuşma metninin açıklanmasının hemen ardından gelen veriler, "ABD ekonomisine ilişkin gelecek verilerin Komite'nin hedefleri doğrultusunda" çıkınca dolar daha da güç kazandı. Buna göre, ABD ekonomisinde canlanmaya işaret olarak kabul edilen tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.4 ile beklentiler doğrultusunda geldi. (DHA)