CHP'li Böke: Her üç gençten biri ekonomik düzenden dışlanmış durumda

CHP Sözcüsü, TÜİK’in işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Böke'nin ekonomi yönetimine de eleştirileri vardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Ağustos ayı verilerine göre işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişiye ulaşmasını değerlendiren CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek gerçek işsiz sayısının 6 milyon olduğunu söyledi.

Selin Sayek Böke’nin işsizlik açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

-İşsizlikte yaşanan patlama, işgücüne yeni katılanların sayısındaki artıştan değil istihdamdaki düşüşten kaynaklanıyor. Hukukun iktidar tarafından yerle bir edildiği, ekonomide güvenin tamamen zedelendiği, hükümetin istikrarsızlığın temel kaynağı haline geldiği Türkiye ekonomisi yeni iş yaratmada ciddi sorun yaşıyor.

-Gerçek işsiz sayısı 6 milyon kişidir. Gerçek işsizlik oranı ise yüzde 19.4’e ulaştı. Yani gerçekte Türkiye’de halen 6 milyon vatandaşımız işsiz, umudunu kaybettiği için iş dahi aramıyor, arıyorsa da iş bulamıyor.

-Diğer bir kritik gelişme genç işsizliğindeki çok büyük artış. 15- 24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı 1,6 puanlık artışla yüzde 19,9’a yükseldi. Buna göre artık Türkiye her 5 gencinden birine ne iş, ne aş ne de gelecek vadedebiliyor. AKP iktidarının kötü yönetimle Türkiye’nin geleceğine nasıl bir tehdit oluşturduğunun en somut göstergesi ise ‘ne işte ne eğitimde olan’ gençlerin oranı. Bu oran yüzde 27.2’ye çıktı. Yani her 3 gençten biri, ne yarın iş bulmasını kolaylaştırıcı beceriler edinebileceği bir eğitim görüyor ne de bugün çalışıyor. Ekonomik düzenden tamamen dışlanmışlar.

'BAKAN ASGARİ ÜCRETLİDEN ÖZÜR DİLEMELİ'

-Dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.405 TL’ye, yoksulluk sınırı 4.578 TL’ye ulaşmış durumda. Milyonların yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda bırakıldığı böyle bir dönemde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘Milli gelirine oranla, dünyada en yüksek asgari ücreti olan ülke biziz’ diyebiliyor. Zeybekçi, yoksulluk sınırının altında yaşamını zorlukla sürdüren milyonlarca asgari ücretliyi huzursuz ettiği için de özür dilemeli ve asgari ücret zammını, hiçbir biçimde geri almayacaklarına hatta değişen koşullarda çalışanları koruyacak biçimde düzeltmeler yapacaklarına dair kamuoyu önünde garanti vermelidir.

'ŞİMŞEK, KOMŞU ÜLKENİN BAKANI GİBİ KONUŞMAYI BIRAKMALI'

-Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ekonomide işlerin iyi gitmediğine ilişkin itirafı ve gelişmelerin farkında olduklarına ilişkin sözleri, hiçbir derde deva olamaz. Bakan Şimşek, “komşu ülkenin bakanı” gibi konuşmayı bırakmalı, bu ülkenin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak, görevini ve sorumluluğunu yerine getirmelidir.

Etiketler CHP işsizlik ekonomi