Sanayi üretimi frene bastı

Sanayi üretimi eylülde yüzde 3.8 azaldı. Üçüncü çeyrekteki düşüş yüzde 3.1 oldu. En büyük düşüş dayanıklı tüketim mallarında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik büyümenin önemli öncü göstergelerinden sayılan sanayi üretimi, Eylül ayında ve darbe girişiminin yaşandığı yılın üçüncü çeyreğinde önemli ölçüde daraldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi, Eylül ayında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 3.8 ve takvim etkisinden arındırılmış olarak da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 azaldı.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREK VERİLERİ

TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre de yüzde 1.9 azaldı.

Eylül ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 3.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı yüzde 3.3 azaldı.

Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı üretimi yüzde 2.3 artarken, imalat sanayi üretimi yüzde 3.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı yüzde 1.2 azaldı.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARINDA

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14.2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 20.4 ile mobilya üretiminde gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 16.9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi ve yüzde 13.7 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 8.5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 3.9 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman üretimi ve yüzde 2.1 ile içeceklerin üretimi izledi. (DHA)