Doğum yapan işçiye kısmi çalışma hakkı

Doğum ya da evlatlık edinilmesi halinde ebeveynlere 'kısmi çalışma' hakkı getirildi. Yeni düzenlemeye göre, kadın işçi, çocuğu zorunlu ilköğretim çağına gelen kadar kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. Kısmi çalışmada ücret, çalışan süreye göre verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Analık izni veya ücretsiz izin sonrası yapılacak kısmi süreli çalışmalar hakkında yönetmelik' bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, kadın işçilerin doğum ve analık izinleriyle ilgili düzenlemelerde değişikliğe gidildi.

Kadın işçiler doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılamıyor. Ayrıca talep edilmesi halinde doğum sonrası 6 ay ücretsiz izin kullanılabiliyor.  Bu izinden yine üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen anne veya babalar da yararlanabilecek. Sağlık durumlarının iyi olduğunu belgelemeleri halinde ise kadın işçiler doğuma 3 haftaya kalana kadar çalışabilecek. Böylece kalan 5 haftalık izin, doğum sonrası için 8 haftalık izne eklenerek kullanılabilecek. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi artı iki hafta izin hakkı daha olacak.

KISMİ ÇALIŞMA NE ANLAMA GELİYOR?

Yeni yönetmelikteki en önemli düzenlemeyi ise kısmi çalışma hakkının şartları oluşturuyor. 6 aylık ücretsiz iznin bitiminde ebeveynlerden biri için, çocuk zorunlu ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma hakkı tanınacak. Bu durumda işçi, izinlerinin bitiminden itibaren patronundan kısmi çalışma talebinde bulunabilecek. Kısmi süreli çalışma talebi, ücretsiz izin süresi kesilerek de yapılabilecek. Yani, ücretsiz iznin tamamının kullanılması şartı aranmayacak. Kısmi süreli çalışma talebinde bulunacak işçinin, bu haktan faydalanmaya başlamadan en az bir ay önce işyerine yazılı olarak başvurması gerekiyor.

Kısmi çalışma iki şekilde olabilecek: Haftanın 6 günü çalışan işçi, 4 gün çalışıp 2 gün izin yapabilecek. Haftanın her günü çalışılacaksa da mesainin başlangıç ve bitiş saatleri buna göre düzenlenecek.

MESAİ SAATİ VE GÜNÜNÜ PATRON BELİRLEYECEK

Patronun, işçinin kısmi çalışma talebine itiraz hakkı bulunmuyor. İşçinin dilekçesine yanıt verilmemesi halinde kısmi çalışma hakkı otomatikman yürürlüğe girecek. Patron, bu gerekçeyle işçinin işine son veremeyecek. Ancak, kısmi süreli çalışmanın mesai başlangıç ve bitiş saatlerini ya da günlerini patron belirleyecek.

Sağlık problemi bulunmayan ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde ise çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacak.

ÇALIŞTIĞI SÜRE KADAR ÜCRET

İşçinin ücret ve paraya ilişkin diğer hakları ise çalıştığı süreye orantılı olarak ödenecek. Sendikalı iş yerlerinde kısmi süreli çalışma, toplu iş sözleşmesinde ayrıca gündeme getirebilecek. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam süreli çalışmaya başlaması hâlinde yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecek.

(HABER MERKEZİ)