Merkez Bankası'ndan dövize müdahale

Doların cuma günü 3.1273 lira seviyesiyle tarihi zirveyi görmesi üzerine Merkez Bankası haftanın ilk iş günü döviz piyasasına müdahale etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkânı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptı. TCMB, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayıları 0,2 puan azalttığını bildirdi.

620 MİLYON DOLARLIK EK LİKİDİTE

Merkez Bankası, rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon dolar ilave likidite sağlanacağını duyurdu. TCMB ayrıca, bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak üzere, yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırını 3 puandan 4 puana yükseltti. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2,9 milyar dolar tesis dönemi içerisinde bankaların serbest kullanımına açılmış olacak.

Merkez Bankası bu hamlesiyle, FED'in faiz artırımı beklentisiyle de doların yukarı yönlü hareketini baskılamış oldu.

Başkanlık tartışmaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağına ilişkin beklentilere bağlı artan jeopolitik risklerin etkisiyle cuma günü 3.1273 lira ile yeni tarihi zirveye tırmanan dolar, yeni haftaya 3.11 lira sınırında başladı.

Erken saatlerde 3.1130 liraya kadar çıkan dolar, daha sonra 3.1090 - 3.1110 aralığında hareket ederken, euro da 3.40 - 3.41 aralığında işlem görmeye başladı.

(İSTANBUL-DHA/HABER MERKEZİ)