AK Parti: 2017 bütçesi daha üretken

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Ak Partili Nejat Koçer,  muhalefet sözcülerinin halka ağır yük getireceğini söylediği 2017 yılı bütçesiyle ilgili olumlu değerlendirmelerde bulundu. Koçer, herkesin kendisini bulabildiği bir bütçe hazırladıklarını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, 2017 yılı bütçesinin 2016’dan daha üretken ve istihdam yaratıcı bir bütçe olduğunu söyledi.  2017 yılında  kamuda 60 bir personel  alımı gerçekleşeceğine dikkat çeken Koçer, bakanlıkların  yıl içerisinde bu konuyu revize edebileceğini ifade etti. OECD ülkelerinin tamamına yakınının cari açık sorunu yaşadığını anlatan Koçer, “Cari açık büyümenin tetikleyicisi,  cari açık kontrol edilebilir bir noktada. Bunun yanında  büyük bir bütçe açığı söz konusu değil” diye konuştu.

TBMM’de 2017 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarı görüşme maratonu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2 Kasım günü başlayacak. Komisyon sözcüsü AK Partili Koçer, bütçeye ilişkin Duvar’a şu değerlendirmelerde bulundu:

EN FAZLA PAY EĞİTİM VE SAĞLIK

"2017 yılı bütçesi 648 milyar liralık bir büyük Türkiye bütçesi.  Muhalefet, bütçe eleştirilerini yıllardır aynı kalıplar içerisinde sürekli yapar. Bütçenin içeriğine girmeden yatırımlar, istihdam ve vatandaşa getirilerine bakılmadan yapılır bu eleştiriler. AK Parti hükümetleri 15. bütçesini yapıyor. Bütçe yapmada, denek bütçe yapmada ve bütçe rakamlarını uygulamada sonuçlarını görmede uzun bir yol kat edildi.

2017 yılı bütçesi her zaman olduğu gibi, en fazla payı eğitime ayrıldı, eğitim olmazsa olmazımız. 2019’a kadar tek öğretime geçiyoruz, bunun için de hızla ve süratle fiziki koşulları sağlamamız gerekiyor. Eğitimin yanında bütçeden en fazla pay alan diğer kalem ise sağlık harcamaları. Eğitim ve sağlık, bütçe kalemlerimiz içinde en yüksek payı tutuyor. Bir de özel sektör yatırımlarımız var.

İSTİHDAMI ARTIRICI KALEMLER

Bütçede istihdamı artırıcı çok fazla kalem var. Son yıllarda devam eden ARGE ve inovasyonu destekleyen bir bütçe. Halkın her kesimin kendisini bulabileceği bir bütçe bu. Türkiye’yi değerlendirdiğiniz zaman üretken, insanlarımızın yaşam kalitesini artıran yatırımcı bir bütçe olduğunu görüyorum.

CARİ AÇIK KONTROL EDİLEBİR BİR NOKTADA

Cari açık meselesi sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ülkelerinin de sorunu. OECD ülkelerinin neredeyse tamamının yaşadığı bir konu. Cari açık büyümenin tetikleyicisi ve kontrol edilebilir bir noktada.  Bunun dışında büyük bir bütçe açığı  söz konusu değil. Yurtdışından gelecek sıcak para ya da diğer  fonlar için  önemli atılımlar yapıldı.  Son bir ay içerinde kurulan Varlık Fonları, bireysel emeklilik sigortası en başta akla gelenleri...

2017 yılı bütçesinin 2016’dan daha üretken bir bütçe olacağını ve daha fazla istihdam yaratacağını  düşünüyorum. Kamuda 60 bir personel alımı gerçekleşecek. Ama 2017 yılı içerisinde revize edilebilir. Bakanlıklarımız bu konuda çalışabilir.

2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri, 2 Kasım'da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak.