OHAL'de 513 işçi hayatını kaybetti

OHAL'de 513 işçi hayatını kaybetti. OHAL'den önce ayda ortalama 153 iş cinayeti yaşanırken, OHAL döneminde bu sayı 171 oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin araştırmasına göre, iş cinayetlerinin artışındaki temel etken işçi örgütlerine ve direnişlere olan baskı. Avcılar Belediyesi, Bursa Gemlik Gübre, Kinder ve Nutella üreticisi Manisa Ferrero, BOMİ Depo ve sayılamayan birçok yerde işçi direnişleri devam ediyor.

OHAL ile birlikte işçilerin işten atılmasına zemin hazırlandığını ve işçilere yönelik baskıların arttığına dikkat çeken İSİG Meclisi, kamu kurumları ve 50'den az işçisi olan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihine ertelendiğini, OHAL'in uzatılması ile birlikte daha da kötüleşen koşulların kalıcılaşacağından endişe duyulduğunu belirtti.

KİRALIK İŞÇİ ÇALIŞTIRMA KOŞULLARI KOLAYLAŞACAK

Kiralık işçi çalıştırma koşullarının kolaylaşacağına dair yönetmeliğin iki hafta yayınlandığını hatırlatan İSİG Meclisi'nin açıklamasında şunlar yer aldı:

- İşçiler daha kolay işten çıkarılabilecek.

- Örgütlenme fiilen ortadan kalkacak.

- İstihdamın yarıya yakını kiralık olarak çalışacak.

- Yıllık izinler kullanılmayacak.

- İş cinayetlerinin kayıtdışılığının artması gibi pek çok sorunların yaşanacağının altı çizildi.