Dolar 4 lira olacak mı?

Darbe girişimi ve sonrasındaki sınır ötesi operasyonlar reel sektörde ciddi endişe yarattı. Piyasalarda ‘Dolar 4 lira olacak’ söylentileri dolaşırken uzmanlardan uyarı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi ve Ortadoğu'da yaşananların döviz kuru üzerindeki olası etkilerine ilişkin çok sayıda spekülasyon yapılıyor. Geçen haftalarda 3.11'in üzerine çıkan dolar için uzmanlara göre en kötü senaryo  şu an itibariyle 3.20 lira.

Uzmanların yıl sonu dolar kurunun 2016 sonunda 3.10 TL olarak şekilleneceği konusunda da neredeyse mutabık. Gelecek yıl için de ABD Doları-TL kurunun 3.50’nin üzerine çıkmayacağı yönünde fikir birliği var.

Dünya gazetesinden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, son dönemde, dolarda yaşanan dalgalanmalar sırasında reel sektörde ortaya çıkan ‘Dolar 4 lira olacak’ söylentilerine ise kesinlikle itibar edilmemesini istiyor.

MERKEZ FAİZ İNDİRMEYİNCE

Dolar, en son 3.1140 TL ile zirve seviyesini yeniledi. Merkez Bankası’nın ekim ayı içinde faiz indirimine gitmemesi doların ateşini söndürmüştü. Ancak bu kez küresel piyasalardaki gelişmeler dolara yönelişi artırdı.

Finansal stratejistler, doların son dönemde hızla yükselmesinin dış ve iç nedenlerini şöyle sıralıyor:

"Fed’in ABD Başkanlık seçimlerinin ardından aralık ayında faiz artırımı olasılığı yüzde 70 olarak görülüyor. Dolayısıyla piyasalarda her Fed haberi küresel olarak tüm gelişmekte olan ülkelerden çıkış hareketinin yaşanmasına neden oluyor.

İç sebepler ise birkaç tane. Merkez Bankası’nın faiz indirim süreci, 2 kredi derecelendirme kuruluşundan gelen not indirimi, terör, OHAL ve Suriye- Musul operasyonu."