Devletin 'FETÖ operasyonları' geliri

Maliye Bakanı Naci Ağbal konuştu. 87 milyon liralık çek, senede el konuldu. 4.482 kurum kapatıldı... Alacaklar için ise 'iyi niyet' aranacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelenin bilançosunu açıkladı. Bakan Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'ye ait kasalarda 385 milyon lira nakit ve 87 milyon lira çek ve senede anında el konuldu.

Darbe girişiminden sonra toplam 4 bin 482 FETÖ bağlantılı olduğu iddia edilen kurum kapatıldı. Bunlara ait olduğu öne sürülen 3 bin 361 bina, 7.2 milyon metrekare arazi devlet adına tescil edildi. Bakan Ağbal, "FETÖ bağlantılı olup memurluktan atılanlar parasını kaçırmaya çalışıyor. Mal varlıkları dondurulanların sayısı 1000'i geçti" dedi.

DUDAK UÇUKLATAN LİSTE!

Sabah gazetesinin haberine göre, Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) yayınlandığı gecenin sabahı 81 ilde büyük bir çalışma yapıldığı, ilgili olduğu iddia edilen binaların anında mühürlendiği belirtildi. Çatal bıçağa kadar kayda alındığı, nakit, çek, senet her çeşit varlıklara el konulduğu belirtildi.

FETÖ bağlantılı olduğu iddiasıyla toplam 4 bin 482 kurum devlete devredildi. Bunlar arasında 35 özel hastane, tetkik merkezi, poliklinik, 2.380 özel öğretim kuruluşu, pansiyon, yurt, 1.156 vakıf, dernek binası, 15 üniversite, 31 sendika federasyon binası, 709 dershane binası, 64 özel radyo, televizyon kuruluşu, 92 gazete, dergi, dağıtım kanalı bulunuyor. Bunlara ait 3 bin 361 adet, 7.2 milyon metrekare taşınmaz tespit edildi.

ALACAK İÇİN 'İYİ NİYET ŞARTI'

"FETÖ'cü kuruluş"ların kasasından çıktığı iddia edilen 472 milyon liralık nakit, çek ve kambiyo senedine el konuldu. Şahısların FETÖ şirketleri ile kurumlarından 400 milyon lira alacağı belirtildi. Devralma öncesi bu kurumlarla iş yapan "iyi niyetli" vatandaşların tespit edilmeye çalışıldığı, "iyi niyetli" bulunurlarsa alacaklarının ödeneceği belirtildi.

'BİR KURUŞ VERMEYİZ'

FETÖ'cü kuruluşların borcu için bütçeden tek kuruş verilmeyeceği açıklandı. Halen mal varlıkları değer tespitinin sürdüğü söylendi. Bankaların alacakları, gayri nakdi kredileri olduğu, finans kuruluşlarının sıkıntı yaşamaması için her türlü tedbirin alındığı belirtildi.

'MİLYARLARCA VARLIĞA SAHİPLER'

Sabah'ın haberinde yer alan göre Bakan Ağabal şunları söyledi: "Türkiye'nin dört bir yanında milyarlarla ifade edilen varlığa sahipler. Bu varlıkları ticaret yapıp kazanmadılar, devletin iyi niyetini kötüye kullanmışlar. Arsalar kamudan alınmış. Himmet denen çıkar ekseni içinde zorlama yoluyla kaynak toplanmış. Şimdi milleten alınanlar yine millete dönüyor."

ŞİRKETLER TAKİPTE

"FETÖ'nün en önemli ayaklarından biri de şirketler ve finansman" diyen Ağbal, "Şirketler ayağında savcılıklar soruşturmalarına devam ediyor. FETÖ kontrolü olduğu yargı kararı ile tespit edildiğinde devlet el koyacak." Ağbal, şunları söyledi:

'ATILAN MEMURLAR PARA KAÇIRMAYA ÇALIŞIYOR'

"FETÖ örgütüyle bağlantılı olup memurluktan atılanların birçoğu paralarını bankalardan kaçırmak, yurtdışına çıkarmak istiyor. Bankalar bu talepler geldiğinde şüpheli işlem olarak MASAK'a bildiriyor. Transfer işlemlerini durduruyoruz. Savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. Her gün imza geliyor. Şu anda binin üzerinde hesap donduruldu.

'REFERANDUM BÜTÇESİ SIKINTI YARATMAZ'

Ekonomide karamsar tablo üretmeye çalışıyorlar. Karamsar hava ayağımıza kurşun sıkmaktır. Dışarıda duyulan güven içerden daha fazla. Başkanlık sisteminin halk oyuna götürülmesi ekonomide algıyı olumlu noktaya taşır. Referandum harcamalarının finansmanında sıkıntı olmaz. Maliye'nin yedek bütçesinden karşılanır.

8.5 MİLYARLIK SATIŞ

2B'de şu ana kadar 450 bin arsayı sattık. Yaklaşık 8.5 milyarlık satış, 5.5 milyar lira civarında tahsilat yaptık.

'MOODY'S KULLANILDI'

Cumhurbaşkanımızın açıklamasının üzerine bir kart atıldı. Moody's de o kartta kullanıldı. Oysa Türkiye ile ilgili bölgede müthiş bir olumlu algı var. (Fitch böyle bir hamle yapar mı?) Musul'da Türkiye güçlü kazanım elde ederse siyasi konjonktüre bağlı olarak oradan destek gelebilir.

Haberin tamamı