İstanbul'un en 'tartışmalı' arazisi satışta

17-25 Aralık iddialarıyla gündeme gelen Etiler Polis Yüksek Meslek Okulu 'satılıyor'. Belediye Meclisi'nde alınan 'hasılat paylaşımıyla değerlendirme' kararına CHP tepkili. "Bu yöntemle daha binayı yapmadan, her şeyi satabilirsiniz" diyen CHP'li üyeler kararı yargıya taşıyacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İstanbul’un değerli arazilerinden biri olan ve 17-25 Aralık iddialarıyla gündeme gelen Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun akıbeti belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ait olan arazi, ‘Hasılat Paylaşımı Yöntemiyle’ değerlendirilecek. Karar, CHP’li üyelerin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi. ‘Hasılat paylaşımı’ özetle, ‘inşaat; kişi ya da kurumların arsalarını, müteahhitlere belirli bir yüzde karşılığı devretmesi’ olarak tanımlanıyor.

CHP’NİN İTİRAZINA İMAR KOMİSYONU’NDAN RET

Değerinin 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtilen ve 32 bin metrekarelik bir arazi üzerinde bulunan Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu, riskli alan ilan edildikten sonra Bakanlar Kurulu kararıyla 2014’te kapatılmıştı. Arazi, İçişleri Bakanlığı’yla yapılan protokol sonucu İBB’ye verilmişti. Okul arazisi hafta başında yeniden İBB Meclisi’ne taşındı. Teklif, CHP’li belediye meclisi üyelerinin oylama sırasında yapılan ‘plan notu düzeltmesi’ne itiraz ettiği için geri çekilmişti; İmar Komisyonu’nun olumlu görüşü doğrultusunda oylandı. Ve, CHP’li üyelerin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

BİLİRKİŞİ KAMU YARARINA AYKIRI BULDU AMA…

Araziye ‘AVM, rezidans, otel yapılmasına’ olanak tanıyan imar planı değişikliğine, Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davanın bilirkişi raporunda, imar planı değişikliğinin kamu yararına ve çevre düzeni planlarına aykırı olduğu belirtilmişti.

‘TİCARET VE HİZMET ALANI’

Kabul edilen teklifteyse, ‘Beşiktaş, Rumelihisarı Mahallesi, 2011 ada 29 parselde bulunan 13 bin 199 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile 2011 ada 271 parseldeki 18 bin 686 metrekare yüzölçümlü ‘Ticaret ve Hizmet Alanı’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde kalan taşınmazların ‘Hasılat Paylaşımı Yöntemiyle’ değerlendirilmesi’ talep ediliyor.

CHP YARGIYA TAŞIYACAK

CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, arazinin eğitim alanıyken, plan değişiklikleriyle önce konut alanına, daha sonra da konut, ticaret ve turizm alanına çevrildiğini vurguladı. “Hasılat paylaşımı, rantı bir an önce paraya çevirmektir. Daha binayı yapmadan, her şeyi satabilirsiniz. Bu yöntemle hem yeşil alan olabilecek bir alanı yok edecekler hem de paraya dönüştürüp satarak peşkeş çekecekler” diyen Gülsever konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

HASILAT PAYLAŞIMI NEDİR?

Vergi Hizmetleri Uzmanı Salime Akbulut’a göre, hasılat paylaşımı yöntemi, kişi ya da kurumların arsalarını, müteahhit firmalara arsa üzerine inşa edilecek bağımsız bölümlerin satış bedellerinin belirli bir yüzdesi karşılığı devretmeleri olarak tanımlanıyor. Bu şekilde, inşaatın bağımsız bölümlerinin satılarak hasılatın paylaşılması amaçlanıyor. Böylelikle müteahhit tarafında arsa için finans çıkışı olmuyor. İşin tamamlanmasıyla arsa sahibi inşaatı yapan firmaya arsa bedelini, inşaatı yapan firmaysa arsa sahibine sözleşmede öngörülen oranda inşaat bedelini fatura etmektedir.

İstanbul’un en değerli bölgesinde bulunan arazi ile ilgili tartışmalar 17-25 Aralık süreci sonrası gündeme gelmişti. Arsanın, ihale yapılmadan bir şirkete verildiği iddiaları gündeme gelmiş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş söz konusu iddiaların doğru olmadığını araziye ait tapuları göstererek açıklamıştı. (DHA)