Başkanlık tartışmasıyla dolar rekorları altüst etti

OHAL ve başkanlık sistemi tartışmasının yarattığı belirsizlik nedeniyle dolar bugün 3.1107 liraya kadar yükseldi. Altın ise yatay seyrini sürdürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürmesiyle 20 Temmuz’da 3.0970 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL kuru, başkanlık tartışmalarının ardından rekor üstüne rekor kırıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği, Başbakan Binali Yıldırım'ın da önceki gün 'TBMM gündemine getireceğiz' dediği başkanlık tartışmasının ardından 3.0970 ile tarihi zirveyi test eden dolar bugün 3.1107 lira ile yeni tarihi zirveye tırmandı. Gün içindeki kâr satışları sonrası dolar 3,1 liradan işlem gördü. Euro da 3.4204 lira düzeyine kadar çıktı.

Moody's'in eylül ayında Türkiye'nin notunu indirmesi, Fitch'in de aynı adımı atabileceği ve FED'in bu yıl içinde faiz artırımına gideceği beklentisi de dolardaki yükselişi etkileyen etkenler arasında yer alıyor.

OHAL BELİRSİZLİĞİ OLUMSUZ ETKEN

Hürriyet'e konuşan Gedik Menkul Kıymetler Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, doların hem iç hem dış nedenlerden yükseldiğine işarete ederek "İlginç olan yurt dışında FED faiz arttıracak temalı bu yükselişte gelişen ülkeler daha dirençli. Dolar gelişmiş ülke paralarına karşı daha fazla değer kazanıyor. Türkiye olarak biz bu lehte durumdan yararlanamıyoruz. 15 Temmuz, Moody’s, Merkez Bankası (MB) faiz indirimleri ve OHAL’in süresine ilişkin belirsizliklere ek olarak başkanlık referandumu ve takiben gerçekleşmesi olası başkanlık seçimi ajandası lokal katalizörler" dedi.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Kerestici ise olası bir başkanlık sistemine geçişte referandum ihtimalinin belirmesinin piyasalar üzerinde ilave bir risk unsuru yarattığını belirterek, "Dolar/TL'de 3.10 seviyesi görüldü. Normal şartlarda bu seviyeden artık aşağı dönüşü bekliyor olmamız lazımdı. Ancak, referandum ihtimalinin gündeme oturması tüm beklenti setini değiştirdi. Sadece, önümüzdeki belirsizlikleri dikkate alıp, bunlara bir de referandum unsurunun eklenmesi nedeniyle bekle-gör stratejisi izlemenin daha dengeli bir piyasa duruşu anlamına geleceğini tahmin ediyoruz" yorumunda bulundu.

ALTINDA YATAY SEYİR

Dövizdeki yükselişe karşılık altın yatay seyrini sürdürdü. Altının ons fiyatı 1259 dolardan işlem görüyor. Serbest piyasada çeyrek altın ise 205,9 liradan satılıyor.

FED'DE FAİZ ANLAŞMAZLIĞI

FED'in Eylül ayı toplantısının dün açıklanan tutanaklarına göre oy kullanma hakkına sahip üyelerden bazıları, ekonominin güçlenmeye devam etmesi durumunda bir faiz artışının yakın olduğunu savunurken, enflasyona dair endişeler devam ediyor.

ABD merkez bankasının 20-21 Eylül'de yaptığı toplantının tutanakları aynı zamanda faiz artışının zamanlaması konusunda bir bölünme olduğunu gösteriyor. FED'in eylül ayındaki toplantısında 17 politika yapıcı bulunurken, bunlardan 10 tanesinin oy hakkı bulunuyordu. Tutanaklara göre hem oy kullananlar hem de kullanmayanlar arasında istihdam piyasasının faizleri artırmadan önce daha ne kadar güçlenmesine izin verileceğine dair bölünme yaşadı.