Rusya'dan Türkiye'ye olumsuz mesaj

Rusya Ekonomi Bakanı Ulyukayev, Türkiye'ye vize muafiyetinin gündemde olmadığını söyledi. Rus bakan, "Zira bu konu güvenlikle ve Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili. Bu risklerin kendi topraklarımıza aktarılmasını istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev İstanbul'da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bazı Türk ürünlerinin yakında yeniden Rus pazarına dönebileceğini söyledi. Zeybekci, vize muafiyeti konusunda ise olumsuz konuştu: "Vize muafiyeti konusu çok zor. Zira bu konu güvenlikle ve Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili. Bu risklerin kendi topraklarımıza aktarılmasını istemiyoruz. Ciddi olarak tartışabileceğimiz tek konu (Türk) iş çevreleri için vize serbestisidir. Bu da kolay bu konu değil ama bunu konuyla ilgili çalışmaya hazırız."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulyukayev, Rus turistlerin Türkiye'de yaptıkları harcamaları ruble üzerinden ödemesi konusunun yeniden tartışılmaya başladığı bilgisini verdi. Ulyukayev, "Umarım merkez bankaları da şimdi bunu konuşmaya başlayacak" ifadelerini kullandı. Bu arada Ulyukayev, Türkiye'ye uygulanan gıda ambargosunu aşamalı olarak kaldıracaklarını da belirtip bazı Türk ürünlerinin yıl sonuna kadar Rusya pazarına geri dönebileceğini paylaştı.

Ulyukayev Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte de Türkiye ile karşılıklı ticaretin ulusal para birimleri üzerinden yapılması ihtimalini de görüştüklerini belirtti. Ulyukayev, şunları söyledi: "Bu fikir güncel. Bu konuya (Zeybekçi ile) görüşmemizde de değindik. Heyetlerimizde merkez bankalarının temsilcileri de var. Bu olanakları ilk olarak bölgelerarası ticarette daha sonra da daha geniş kapsamda, yatırım ilişkilerini de kapsayacak bir biçimde kullanmayı planlıyoruz."

(İSTANBUL-DHA/DUVAR)

Etiketler Türkiye Rusya vize