Rusya ve Türkiye arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı projesiyle ilgili anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Zirvesi'nin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mabeyn Köşkü'ünde ikili görüşme yaptı. yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı projesiyle ilgili anlaşma imzalandı.

Görüşmenin ardından, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi anlaşması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Novak tarafından imzalandı. Atılan imzaların ardından Putin ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzendi.

Dünya Enerji Zirvesi'nin iki gün daha devam edeceğini söyleyen Erdoğan, bakanlar ve uzmanlar arasında görüşmelerin devam edeceğini aktardı. Erdoğan, enerji ile ilgili konuların yanı sıra savunma, turizm ve kültürel alanlarla ilgili görüşmelerin de yapılacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan #BarışİçinPaylaş mesajıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan #BarışİçinPaylaş mesajı

SURİYE VE FIRAT KALKANI KONUŞULDU

Bölgede yaşananlar ve Suriye konusunun da görüşmede ele alındığını dile getiren Erdoğan, "Fırat Kalkanı operasyonunu görüştük. Bu konuda ne gibi bir işbirliği yapacağımızı değerlendirdik" dedi.

BAZI ÜRÜNLERDE KISITLAMA KALDIRILDI

Erdoğan'ın ardından konuşma yapan Vladimir Putin, Türkiye'den ihraç edilen, narenciye gibi bazı ürünlere yönelik kısıtlamaların kaldırıldığını açıkladı. 2015 yılında Türkiye'den ihracatın 500 milyon dolar civarında olduğunu hatırlatan Putin, "Bu karşılıklı yarar sağlayan bir karar sonuçta. Rusya’daki tarım sektörü bu tür  tarım ürünleri üretmiyor. Türkiye’den bu kalemleri Rusya’ya ithal edince Rusya’daki fiyatlar düşecektir" şeklinde konuştu.

Görüşmede önemli kararlar alındığını ifade eden Putin, Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin normalleşmesi konusunda uzlaşma sağlandığını kaydetti. Putin, ilerleyen günlerde karma ilişkiler konseyinin bu konu üzerinde çalışacağı bilgisini verdi.

Putin: Darbe girişimini takip ediyordukPutin: Darbe girişimini takip ediyorduk

DOĞALGAZDA İNDİRİM

Özellikle enerji alanındaki işbirliğinin ele alındığını kaydeden Putin, Türkiye'den 200'ün üzerinde öğrencinin nükleer güç uzmanı olacak olarak eğitim gördüğünü aktardı. Putin, "Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda mutabık kaldık" dedi.

Rusya ve Türkiye'nin Suriye'de akan kanın durdurulmasından yana olduğununa söyleyen Putin, sözlerini söyle sürdürdü: "Biz de, Suriye'deki siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz. Düşünüyoruz ki Suriye'de barışı isteyen herkes bunu desteklemeli." (HABER MERKEZİ)