'Çalışmama hakkı'nı kullandılar kazandılar!

Bir işçinin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından arkadaşları 'gerekli önlemler alınana kadar çalışmama' haklarını kullandı. Mahkemeye yansıyan olayda karar işçilerden yana çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gemlik Gübre Fabrikası'nda yaşanan patlamanın ardından, yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı için çalışmak istemeyen 5 işçi işten atıldı. İşe iade davası açan işçilerin davasında, mahkeme işçilerin işe iadesine karar verdi.

Bursa'da üretim yapan Gemlik Gübre Sanayii A.Ş.'de, 19 Temmuz 2015'te patlama meydana geldi. Patlamada işçi Uğur Çavdar yaşamını yitirirken, 1 işçi de yaralandı.

Patlamanın yaşandığı bölgeyi temizlemesi istenen işçiler gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için çalışmayı reddettiler. 6331 sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu’nun 13'üncü maddesine göre, güvenlik önlemlerinin alınmadığı, tehlikeli durumlarda önlemler alınana kadar, işçiler çalışmama hakkına sahip.

gebze11

Yasal haklarını kullanan 5 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler, işe iade davası açtılar. Davanın 3'üncü duruşması, 27 Eylül Salı günü görüldü. Duruşmada, şirket avukatları ortamın çalışmaya uygun olduğunu ve işçilerin çalışması istenen bölgenin yüksekte çalışma eğitimi gerektirmediğini iddia ettiler. Kararını açıklayan mahkeme heyeti ise, işçilerin işe iade edilmesine karar verdi.

'Fabrikamız patlamasın' dediler işten atıldılar'Fabrikamız patlamasın' dediler işten atıldılar

UĞUR ÇAVDAR DAVASINI DA ETKİLEYECEK

İşçilerden Mahir Karahan, temyize gönderilen davada, Yargıtay'ın yıl sonuna kadar karar vermesini beklediklerini söyledi. Karahan, kararın patlamada yaşamını yitiren Uğur Çavdar davasını da etkileyebileceğini belirtti.

Davanın önceki duruşmalarına fabrikada örgütlü olan Petrol İş Sendikası'nın yöneticileri de katıldı. Fakat işçiler aleyhine tanıklık yaptılar. Karahan, sendika şube sekreteri ve bir sendika yöneticisinin, işveren lehine tanık olarak mahkemede yer aldıklarını anlatmıştı.

gebze111

Dava kararı Uğur Çavdar davasının yanı sıra, çalışma yaşamı için de emsal teşkil edebilir. Yaşanan işçi ölümlerinin yüzde 90'ı önlenebilir nedenlerle ortaya çıkıyor. Gerekli önlemlerin alınmasını isteyen işçiler ya işten atılıyor ya da işten atma tehdidiyle çalışmaya zorlanıyor. Bu nedenle İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu'nun gereklilikleri fiiliyatta uygulanmıyordu.

17 bin işçi bile bile ölüme gönderildi17 bin işçi bile bile ölüme gönderildi

Ne olmuştu?

19 Temmuz 2015'te, kalsiyum amonyum nitratın (CAN) işlendiği ‘PRİL’ adı verilen kulede meydana gelen patlamada, Uğur Çavdar hayatını kaydetti. Olayın yaşandığı yerde patlayıcı özelliği yüksek olan amonyum nitratın geçtiği borular vardı. Bilirkişi raporunda boruların delindiği ve boruların parça konularak kapatıldığı belirtildi. Ayrıca gereken temizlik yapılmadığı için borularda balonlaşma görüldüğü kaydedildi. CAN Pril kulesinin vardiya odası sistem değişikliği sırasında yıkılmıştı. Buna rağmen işçiler asansör boşluğu kapısında çalışmaya zorlandı. Yaşanan patlamada 40 metreden, asansör boşluğuna düşen Uğur Çavdar yaşamını yitirdi.