Moody's, Erdoğan'a yanıt mı verdi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, "Derecelendirme kuruluşlarını dikkate almıyorum" dedikten saatler sonra Moody's Türkiye'nin notunu düşürme kararını açıkladı. Şirket darbe sonrası 18 Temmuz'da Türkiye hakkında 90 gün içinde karar vereceğini açıklamıştı. Karar 68'inci günde açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılamaz' seviyeye çekerek 'Ba1'e düşürdü. Şirket bu kararına gerekçe olarak, “Türkiye’nin yüksek boyutlu dış fonlama ihtiyacına bağlı risklerdeki artış ve daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama” açıklamasını yaptı.

İKİ GÜN ÖNCE 'DARBE ETKİSİ AŞILDI' DEMİŞTİ

Ancak daha karardan iki gün önce aynı kuruluşun Küresel Ülke Riskleri Birimi Kıdemli Müdürü Alastair Wilson, "Başarısız darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok etkisi büyük ölçüde bertaraf edildi" demişti. Wilson, "Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik sorunlarının ve kırılganlıkların sürdüğünü" söylese de, "sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek reformların hayata geçirilmesinin ülke notunu olumlu yönde etkileyeceğini" vurgulamıştı. Fakat bu açıklamaya ve Türkiye ekonomi yönetiminin aynı paraleldeki açıklamalarına rağmen not düşürme kararı geldi.

Türkiye'nin notu düşürüldüTürkiye'nin notu düşürüldü

ERDOĞAN 'DİKKATE ALMIYORUZ' DEYİNCE Mİ?

Kararla ilgili dikkat çeken bir diğer ayrıntı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Mickelthwait'e yaptığı açıklamalar oldu. Erdoğan röportajda, "Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyesinin altına indirmelerini hiç dikkate almıyorum" demiş ve "bu kuruluşların siyasi gerekçelerle ve ekonomik etiğe karşı hareket ettiğini" ifade etmişti. Erdoğan, kredi kuruluşlarından not indirimi gelmesinden endişe duymadığını, da belirterek, bu kuruluşların "yaptıklarını ve bu hataları kasıtlı olarak gerçekleştirdiklerini" savunmuştu.

Not kıran Moody's'e hükümetten ilk tepkiNot kıran Moody's'e hükümetten ilk tepki