Merkez Bankası'ndan yedinci faiz indirimi

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 8.25’e çekti. Merkez, politika faizini yüzde 7,50, faiz koridorunun alt bandını ise yüzde 7,25'te bıraktı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası (TCMB) faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan ile art arda yedinci defa düşürerek yüzde 8.25'e indirdi.

TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandını da yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 100 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.

TCMB, geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranını da yüzde 10'dan yüzde 9.75'e indirdi.

Reuters anketine katılan 18 kurumun 17'i üst bantta 25 baz puan, biri 50 baz puan indirim tahmin ediyordu.

Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve alt bandın sabit kalacağını tahmin ediyordu.

Art arda yedi aydır faiz koridorunun üst bandını düşüren TCMB'nin bu dönemde üst bantta yaptığı toplam indirim 250 baz puanı buldu.

MARTTAN BU YANA SABİT POLİTİKA

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti. PPK marjinal fonlama faizini sonraki aylarda 0.25 puan indirdi.