Trafik sigortasında düşük prim teşviki

Hükümet, zorunlu trafik sigortasında hedeflenen seviye yakalanamayınca yeni bir adım attı. Buna göre www.sbm.org.tr adresinden tüm sigorta şirketlerinin prim ücretleri görülebilecek. Maliye bu yolla primlerin düşmesini planlanıyor. Yüksek prime ise ceza yolda.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapılan kanuni düzenlemelere rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinin istedikleri seviyelere gelmediğini söyledi. Şimşek, araç sahiplerinin daha düşük primlerinden yararlanması için yeni bir model geliştirdiklerini açıkladı.

Şimşek, yeni düzenleme kapsamında bütün sigorta şirketlerine ait fiyatların tek bir sistemde görülebileceğini, buna göre en düşük fiyat tercihinde bulunabileceğini kaydetti. Şimşek, düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Buradaki en büyük sorun vatandaşların tüm sigorta şirketlerinin uyguladığı zorunlu trafik sigortası primlerinden haberlerinin olmaması. Vatandaşlarımızın en düşük fiyatları seçmesi için bir anlamda yol göstermiş olacağız. Bu çerçevede vatandaşlarımızın eylül sonu itibarıyla poliçe yenilemelerinde, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin internet sitesinden (www.sbm.org.tr) sadece kimlik numarası ve araç plakası ile Türkiye genelindeki tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini görmesi mümkün olacak. Vatandaşların en düşük fiyata yönlenmesi diğer şirketlerin de uyguladığı prim tutarlarını gözden geçirmesine neden olacaktır."

Daha düşük fiyat teklifinde bulunan şirketin kazançlı çıkacağına dikkati çeken Şimşek, böylelikle sektörün de fiyat uygulamalarına çeki düzen vereceğini söyledi.

Şimşek, araç sahiplerine, piyasadan aldıkları tek fiyatla yetinmemeleri, en uygun teklife göre poliçe düzenletmeleri çağrısında bulundu.

ŞİRKETLERDEN SAVUNMA İSTENDİ

Piyasayı mercek altında tuttuklarına dikkati çeken Şimşek, "Bu, sektöre verdiğimiz ikinci şanstır, sigorta şirketlerinin bunu iyi kullanması gerekiyor. Nitekim bu dönemde suistimalde bulunan, yüksek seviyede prim belirleyen sigorta şirketlerini de tek tek tespit ettik ve bu şirketlerden savunma talep ettik. Mevzuata aykırı hareket eden şirketlere idari ceza uygulayacağız" dedi.

Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara inmemesi durumunda Hazine Müsteşarlığı'nın müdahale yetkisini kullanacağını sözlerine ekledi.