Çip takmayana akaryakıt yok

Emniyet'le gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir çalışma başlattı. Tüm araçlara akaryakıt almak için çip takma zorunluluğu getiriliyor. Devlet kimin nerede akaryakıt aldığını anında görebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bombalı araçlarla saldırıların artması üzerine hükümet yeni bir çalışma başlattı. Artık  tüm araçlara çip takma zorunluluğu getirilecek. Çip, vasıtasıyla istasyonlarda araçlar tespit edilecek ve tüm bilgiler anında devlete ulaşacak.

Habertürk'ün haberine çip uygulaması güvenlik gerekçesinin yanı sıra kaçak akaryakıt satışını önlemeyi de hedefliyor. Buna göre trafiğe tescilli taşıtlara plaka numaralarını da içeren birer kimlik birimi (etiket-çip) takılacak. Akaryakıt pompaları da bu etiketleri okuyabilecek. Bu sayede hem satılan akaryakıtlar anlık olarak izlenebilecek hem de hangi aracın hangi istasyondan yakıt aldığı sistemde anlık olarak görülebilecek. Sistemle akaryakıt ve vergi kaçakçılığı ile daha etkin mücadelenin hedeflendiği de belirtiliyor.

EMNİYET'LE GELİR İDARESİ ORTAKLAŞA YÜRÜTÜYOR

Çip yoksa hiç bir araç yakıt alamayacak. Aranan aracın plakası, sisteme girildiğinde en son hangi akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı görülebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda Emniyet Genel Müdürlüğü de yer alıyor.

Uygulama hayata geçince pompalar plakayı otomatik olarak okuyacak, böylece satılan akaryakıt anında izlenecek. Bir araca hangi istasyonun ne kadar satış yaptığı takip edilebilecek.  Maliye her aracın ne kadar yakıt aldığını sistemle tespit ettiği için istasyonun yanlış beyanda bulunamayacak.

PLAKA SATIŞLARINI YAKIN TAKİP

Maliye Bakanlığı değeri milyon dolarları bulan otobüs ve minibüs hatlarındaki plaka alım satımlarını da mercek altına alıyor. Bu kapsamda tahditli plaka alım ve satımlarının gerçek değeri üzerinden işlem görmesini sağlamak amacıyla gerekli alt yapı oluşturulacak. Mevcut uygulamada değeri 1 milyon TL olan bir otobüs hattına ilişkin plakanın satışı daha düşük vergi ödenmesi için 500 bin TL olarak gösterilebiliyor.