Kredi almak kolaylaştırılıyor

Finans sektörünün talebiyle Bankacılık Kanunu'ndaki zimmet maddesi değiştiriliyor. Bu değişiklikle bankalardan kredi almak da kolaylaşacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Verilen kredinin batması veya geri ödenmemesi halinde yöneticilerin 'zimmet' suçundan yargılanmasının kaldırılması isteği ekonomi yönetiminin ajandasına girdi.

Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, son yapılan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) toplantısında da gündeme gelen kanun değişikliğinin yapılması halinde finans sektörü hem daha kolay kredi verebilecek, hem de kredi borçlarını daha rahat yapılandırılabilecek.

Mevcut düzenlemeye göre örneğin 100 TL alınan bir kredi firmanın sıkıntı çekmesi halinde faiziyle 120 TL'ye çıktığında müşterinin 10 lirasının silinmesi ve yeniden yapılandırılmasını talep etmesi halinde menfaat tanımı yapılarak banka yöneticilerine zimmet suçu çıkarılabiliyor.

Ekonomi yönetiminin bu konuyla ilgili yeni bir model üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin koordinasyonunda yürütülen çalışmada Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu da (TMSF) aktif olarak rol alıyor. Yasadaki zimmet suçunu 'kişinin kendine veya başkasına menfaat sağlaması' şeklinde düzenleyen yasa maddesinin kredi verilmesini zorlaştırdığına dikkat çekiliyor.

Etiketler banka kredi zimme