Evrensel gazetesinde TİS imzalandı

TGS ile Evrensel Gazetesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde çalışanların lehine birçok madde yer aldı. Zam oranı yüzde 10 olurken; ikramiyeler, yardımlar, menstrüasyon izni gibi avantajların yanında "barış odaklı gazetecilik" maddesi de sözleşmeye eklendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Evrensel Gazetesi arasında 2'nci dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşma ile sona erdi. 2'nci dönemi kapsayan toplu iş sözleşmesine göre çalışanların ücretlerine birinci yıl için yüzde 10, ikinci yıl için yüzde 10 zam alındı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlara tam gün ücretli izin maddesi de bulunan sözleşme ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde ve 1 Haziran’da olmak üzere iki ikramiye getirilirken, sosyal yardımlar da şöyle oldu: İşyerinde çalışanın ölümü durumunda cenaze masraflarının işveren tarafından karşılanması, ailesine 1250 TL ölüm yardımı yapılması, çalışanlara birinci dereceden yakınının ölmesi durumunda 1000 TL ölüm yardımı yapılması.

BOŞANMA YARDIMI ve REGL İZNİ SÖZLEŞMEDE

Evrensel Gazetesi ile imzalanan sözleşmeye boşanma yardımı da girdi. Evlenen çalışanlara yapılan 1000 TL’lik yardım, boşanan çalışanlara da verilecek. Ayrıca çocuğu yeni dünyaya gelen çalışanlara 1000 TL sosyal yardım yapılacak. Sözleşme ile menstrüasyon (regl) döneminde kadın çalışanlara talep etmeleri halinde bir gün ücretli izin hakkı verildi.

BARIŞ ODAKLI GAZETECİLİK

Sözleşmeye konulan “Habercilikte eril/seksist, ayrımcı, nefret söylemi içeren, şiddet kışkırtıcılığı yapan, taraflı, baskından yana ve baskın olanı yeniden üreten kutuplaştırıcı, militarist yaklaşım ve dili reddeder. Hak, yurttaş ve barış odaklı habercilik anlayışını korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Demokratik katılımcı habercilik modelini işyeri özelinde geliştirmeyi ve model olarak genel habercilik ortamında yaymayı teşvik eder" maddeleri ile barış odaklı gazetecilik sözleşmeye eklendi.