Bağdat'tan Erbil'e petrol tehdidi

Irak'ın merkezi hükümeti, Kürtlerle petrolün nasıl satılacağı konusunda anlaşılamazsa İran üzerinden ithalat yapılabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta merkezi hükümetle Kürt yönetimi arasındaki petrol krizi devam ediyor. Bağdat yönetimi son olarak, Kürtlerle petrol gelirlerinin paylaşımı üzerine müzakerelerde anlaşmaya varılmazsa petrolü İran üzerinden satacaklarını açıkladı.

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Fayad el Nama, Erbil'in Tükiye üzerinden ihraç ettiği petrol hakkında Irak'ın milli petrol şirketi SOMO ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin muhtemelen önümüzdeki hafta bir kez daha masaya oturacağını açıkladı. Nama, "Müzakereler bir anlaşma yapılmadan sonlanırsa, petrolümüzü İran veya başka ülkeler üzerinden satmanın yolunu aramaya başlayacağız" dedi. Reuters ajansıyla söyleşi yapan Nama, "Çünkü paraya ihtiyacımız var" diye ekledi.

Irak'ta merkezi yönetimle Kürt yönetimi arasındaki petrol anlaşmazlığı uzun zamandır devam ediyor. Erbil kendi petrolünü ihraç etme hakkını savunurken, Bağdat yönetimi de petrolün merkezi hükümet üzerinden satılması gerektiği gerekçesiyle Kürt bölgesine merkezi bütçeden payını göndermiyor. Öte yandan, her iki hükümet de IŞİD'le mücadele kaynaklı derin bir ekonomik kriz yaşıyor.