Zorunlu BES düzenlemesi: Yatırılan para yanacak

45 yaş altı çalışanların zorla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edilmesini öngören yasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenleme kapsamında tüm çalışanların ücretlerinden kesinti yapılacak ve cayma durumunda kesinti yapılan meblağ geri alınamayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan, 45 yaş altı çalışanların zorla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilmesini öngören yasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Yasa, 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek. Düzenleme kapsamında işçi, memur tüm çalışanların ücretlerinden yüzde 3 kesinti yapılacak. Bu sisteme girmek istemeyenler için iki aylık cayma süresi tanınırken, bu süre içinde başvuru yapılmaması ve sonrasında geri dönüş durumunda yatırılan para boşa gidecek.

'OLDUBİTTİYLE KESİNTİ YAPILACAK'

Evrensel'den Muzaffer Özkurt'un haberine göre, Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri, iki ay içinde cayma haklarını kullanmamaları halinde zorunlu BES kesintilerinin çalışanlardan zorla kesileceğini söyledi. Özveri şöyle devam etti: “Sözüm ona insanlar istemese katılmayacak gibi gözüküyor ama insanlar istese de istemese de içinde olacak. O zaman beni neden zorla sistemin içine sokuyor. Birçok insan cayma hakkını algılayamayacağı için, oldubittiyle kesinti yapılacak. Benim irademi öncelik saymıyor. İki ayı kaçırırsam ne olacak? Çıkarsan yatırdığın para boşa çıkacak, devlet katkısı da boşa çıkacak. Batık kooperatifler gibi boşa gitmesin diye daha çok ödeme yapılacak bu kez. 10 sene sonra da ne olacağı belli değil. Biz bunu zorunlu tasarruf fonundan ve konut edindirme fonundan biliyoruz.”

'YASAL HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ'

Zorunlu BES’e tepki gösteren Kani Beko, BES’in 1990’lardan bu yana devam eden sosyal güvenliğin özelleştirilmesinin ve tasfiyesinin halkası olduğunu söyledi. Yasayla iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkı getirilse de, işçilerin imzalamadıkları bir sözleşmeden caymalarının başlı başına bir hukuk garabeti olduğunu belirten Beko, “Zorunlu BES uygulaması Anayasanın sosyal devlet ilkesiyle, sosyal güvenlik, sözleşme hürriyeti ve mülkiyet hakkına ilişkin hükümlerine de aykırıdır” dedi. İşçi sınıfının ihtiyacının zorunlu BES değil, herkese parasız ve nitelikli sağlık ve sosyal güvenlik hakkı olduğunu dile getiren Beko, şunları söyledi: “Tüm bu hukuki itirazların yanı sıra bir önemli nokta da zorunlu BES ile emekçilerin yoksullaşacak olmasıdır. Asgari ücretliden 50 lira civarı bir kesinti yapılacak, sendikalı ve daha yüksek ücretli işçilerde bu rakam çok daha yukarı çıkacaktır. Anayasaya aykırı BES için de kiralık işçilik yasasında olduğu gibi demokratik ve hukuksal olarak yasal haklarımızı kullanacağız.”

'AYM'YE BAŞVURULACAK'

Dr. Atilla Özsever de, konuya ilişkin "Sonuçta yasa Bireysel Emeklilik Sistemi’nin bir eki olarak gündeme geldi. Esas yasada gönüllülük var ama burada zorunluluk getiriliyor. Burada bir çelişki var. Kişilerin zorunlu olarak böyle bir kesinti yapılması Anayasaya aykırı. Dolayısıyla CHP de yasa yayınlandığı için artık yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak" dedi.

Haberin tamamı