Merkez Bankası faizi çeyrek puan düşürdü

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda faiz koridorunun üst bandını çeyrek puan düşürerek yüzde 8,50'ye çekti. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası bugün beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi. Dolar beklenen karar sonrasında hafif hareketlendi ve aşağı yönlü seyre geçti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası, faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,50'ye düşürdü. Politika faizi yüzde 7,50'de ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakıldı.

Karardan dakikalar öncesinde 2,94 liranın üzerinde seyreden dolar, faiz indirimi sonrası ilk tepki olarak 2,9350 seviyelerine çekildi.

TEMMUZDA DA İNDİRİM YAPMIŞTI

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,75'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.

Bir önceki toplantıdan sonra yapılan açıklamada yer alan, "Piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir" ifadesi ise bu metinde yer almadı.

TURİZMDEKİ SIKINTIYA VURGU

Açıklamada turizmde yaşanan sıkıntılara da vurgu yapıldı.

Metinde, "Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir" ifadesine yer verildi.

Ayrıca, "İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir" denildi.