İngiltere 7 yıl sonra faizleri indirdi

AB'den ayrılma (Brexit) kararının yarattığı ekonomik kayıpları telafi etmek isteyen İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 0.5'ten yüzde 0.25'e indirdi. Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, gerekirse faizi daha fazla indirebileceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Merkez Bankası (BOE), ekonominin 2016 yılının geri kalanında durgun devam etmesini ve önümüzdeki yıl da zayıf bir büyüme gerçekleştirmesini beklediğini açıkladı. BOE, 2009 yılından bu yana ilk defa faizleri indirerek, yüzde 0.5'ten rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'e çekti. Ayrıca varlık alım programını da yıllık 60 milyar sterlin artırdığını duyurarak 23 Haziran'da Avrupa Birliği'nden ayrılma yanlısı sonuçla biten referandumun etkilerini azaltma yolunda bir adım attı.

10 MİLYAR STERLİNLİK SATIŞ

Banka aynı zamanda 10 milyar sterlinlik yüksek notlu şirket tahvili satın alacağını duyurdu.

FAİZ SIFIRIN HEMEN ÜZERİNDE OLACAK

BOE Para Politikası Kurulu üyelerinin çoğunluğu bu yıl faizlerin bir kez daha indirilmesini ve faizlerin "sıfıra yakın fakat sıfırın hemen üzerinde" bir seviyeye gelmesini bekliyor.

Çeyrek dönemlik enflasyon raporunu açıklayan banka, "Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının ardından kur yükseldi ve kısa-orta vadeli ekonomik büyüme görünümü dikkat çekici bir şekilde zayıfladı" denildi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

BOE ekonominin 2016 yılının ilk yarısında beklentilerden daha çok büyümesinin ardından bu yıl için büyüme tahminini değiştirmeyerek yüzde 2'de sabit tuttu. 2017 yılı için ise yapılan yüzde 2.3'lük büyüme beklentisi keskin bir şekilde aşağı yönlü revize edilerek yüzde 0.8'e indirildi.

İngiltere'nin belirsizlik sürecine girdiğini aktaran Carney, "Gerekirse faizi daha fazla indirebiliriz. Negatif faiz kartını oynamamıza gerek yok, başka seçeneklerimiz de var" dedi.