CHP'den AK Parti'ye ekonomide işbirliği çağrısı

CHP, 'Ekonomi Yönetiminin Demokratikleştirilmesi Paketi' hazırladı. Paket hakkında bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, AK Parti'ye "Uzlaşı fırsatını, ekonomi yönetiminin demokratikleştirilmesi eylem planını beraber uygulamaya koyarak somutlaştıralım" çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yeni kalkınma hamlesinin, doğru ekonomi politikalarını uygulamanın yanı sıra kurumların güçlendirilmesi, laik eğitim ve hukuk devleti çerçevesi içerisinde yaratıcı düşünmeyi teşvik eden özgürlükçü bir demokrasiden geçtiğini söyledi.

Böke, parti genel merkezinde düzenlediği toplantıda, CHP olarak 'Ekonomi Yönetiminin Demokratikleştirilmesi Paketi' hazırladıklarını söyledi.

'TÜRKİYE BİR YOL AYRIMINDA'

Türkiye'nin her anlamda bir yol ayrımında olduğunu savunan Böke, "Ya demokrasi karşıtı girişimleri cesaretlendiren ve Türkiye'yi vasatlığa mahkum eden ekonomik ve siyasi kırılganlık derinleşecek ya da bambaşka bir yola girilecek ve Türkiye'nin bir bütün olarak bu girişim karşısında durmasıyla ortaya çıkan diyalog zemini fırsatı, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak bir demokratik zemin olarak değerlendirilecek" diye konuştu.

Bu yol ayrımının çok açık bir izdüşümünü ekonomide de gördüklerini ifade eden Böke, ya tıkanmış bir ekonomi modelinde ısrar edileceğini ya da bir demokratikleşme paketi uygulanarak Türkiye'nin yeni bir kalkınma hamlesi ile potansiyelini gerçekleştireceğini ve gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alacağını bildirdi. Bu yol ayrımlarının birbirinden bağımsız olmadığını anlatan Böke, ekonomide bir kalkınma hareketi yaşanacaksa, bunun, demokrasinin gelişmesiyle olacağını vurguladı.

PAKET 3 ANA BAŞLIKTAN OLUŞUYOR

Böke'nin verdiği bilgiye göre, CHP'nin hazırladığı paket şu başlıklardan oluşuyor:

1- Lliyakat temelli kurumsal düzenlemeler ve katılımcı devlet ekonomi yönetiminde inşa edilmelidir. Bu çerçevede Ekonomik ve Sosyal Konseyin toplantıya çağrılmalıdır. Bir düzenleme ile bu konseye muhalefet temsilcileri davet edilerek, konsey anayasal zorunluluk olarak toplantıya çağrılmalıdır.

2- Bağımsız kurum ve kurullarda hızla liyakat temelli atamalar yapılmalı.

3- 2017 bütçesinin temelini oluşturacak Orta Vadeli Programın çalışmalarına muhalefetin de katılımını sağlayacak bir süreç işletilmelidir.

4- Kesin Hesap Komisyonu kurulmalıdır.

5- Kamu İhale Kanunu etkin ve eşitlikçi bir yapıya kavuşturulmalıdır.

6- Verimli ve etkin bir vergi sisteminin ilk adımları atılmalıdır.

Etiketler CHP ekonomi paket