Zorunlu bireysel emeklilik uygulaması Meclis'te

45 yaş altındakileri zorunlu bireysel emeklilik sistemi getiriliyor. Torba yasa olarak Meclis'e gönderilen düzenlemeye göre çalışanların maaşlarından her ay en az 100 lira kesilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cari açığın ekonomiyi tehdit eder boyutlardan bir türlü aşağı çekilememesi üzerine hükümet gözünü çalışanların cüzdanlarına dikti. OHAL hengamesinde Meclis'e gönderilen torba yasalar arasında, 45 yaş altı tüm çalışanları zorunlu bireysel emeklilik sistemi  (BES) içine alan düzenleme de yer aldı.

Bu tasarıya göre, çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Bu tutar, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden işgünü, işveren tarafından şirkete aktarılacak. İşveren, katkı payını zamanında şirkete aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşan parasal kayıptan sorumlu olacak. Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek.

ŞİMŞEK AÇIKLAMIŞTI

Zorunlu bireysel emekliliğin şartlarını daha önce Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıklamıştı. Buna göre, çalışanların maaşlarından her ay ortalama 100 lira kesilecek. Bu paralar kişilerin kendi adlarına açılacak bireysel hesaplarda tutularak, emeklilik fonlarında değerlendirilecek. Bu paralardan fon işletim ücreti kesilecek. Sisteme işverenlerin herhangi bir katkısı olmayacak.

Otomatik katılım, kamu şirketlerini de kapsayacak ve yaklaşık 3 milyon kamu çalışanı bireysel emekliliğe dahil olacak.

OCAK 2017'DE BAŞLAYACAK, 2 SONRA ÇIKILABİLECEK

Meclis'e gönderilen tasarı, uygulamanın Ocak 2017'den itibaren başlamasını öngörüyor. Çalışanlara zorunlu girişten iki ay sonra zorunlu emeklilik planından çıkma seçeneği sunulacak.