6 milyon işsize gelir testi affı

Gelir testi yaptırmayan 6 milyon kişiye faiz affı geldi. Borca ait ceza ve faizler silinirken 12 ay taksitli ödeme olanağı sağlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milyonlarca kişinin haberi olmadığı için yaptırmadığı gelir testi büyük mağduriyet yarattı. Yaklaşık 6 milyon kişi hem ceza yedi hem de bu paraya faiz işledi. Konu, Meclis, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme gelince, bu cezaları tahsil etmek için yeni bir yol bulundu.

Sabahın haberine göre, komisyon görüşmeleri sırasında SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı Özge Songül, SSK prim payını ödemeyen şirketlere ilişkin tabloyu anlattı. Songül, 1 milyon 750 şirketten 1 milyon 250 bininin yani üçte ikisinin SSK prim borçlarını ödemediğini açıkladı. Songül, "Toplam alacağımız 67 milyar. Bunun 17. 6 milyarı da gecikme cezası olmak üzere 85.3 milyar alacağımız söz konusu" diye konuştu.

Yine Songül'ün verdiği bilgiye göre; genel sağlık sigortasını yaptırmamış 5 milyon 950 bin 394 kişiye yeniden yaptırma imkanı da getiriliyor. Bu kişilere prim borçlarını taksitlendirme imkânının yer verildiği düzenlemede, gelir testine girmek istemeyenlerin borçlarının faiz ve gecikme cezası silinerek ana parasını 12 ay taksitle ya da peşin olarak ödeme imkânı veriliyor.

50 TL ALTINDAKİ TUTARLAR TAHSİL EDİLMEYECEK

Önerge ile Maliye, Gümrük Bakanlıklarının ve SSK'nın tahsil dairelerinde olan 50 liranın altındaki tutarların tahsilinden de vazgeçiliyor. Bu kapsamda 31/12/2011 tarihi öncesinde Maliye'de 21 milyon adet işlem tutarı bulunduğunu belirten Maliye Bakanı Ağbal, burada bekleyen tutarın 385 milyon lira olduğunu gecikme cezası tutarının 552 milyon olmak üzere toplam 937 milyon lira olduğunu kaydetti. Maliye bu alacağından vazgeçmiş olacak. Ayrıca, yeminli mali müşavirler odası ile TOBB'un oda aidat alacaklarının da yeniden yapılandırılması sağlandı.

GELİR TESTİ NEDİR? 

1 Ocak 2012'de genel sağlık sigortası Türkiye’de ikamet eden herkes için zorunlu oldu. Böyle olunca da, herkes için genel sağlık sigortası primi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Çalışanlar, emekliler ve sigortalı bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında olanlar için sorun yok. Ancak çalışmayan kişiler için gelir testi yaptırma ve genel sağlık sigortası primi ödeme zorunluluğu ortaya çıktı. (HABER MERKEZİ-Sabah)