Fitch Türkiye'nin notunu eksiye çevirdi

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu S&P'nin ardından Fitch Ratings de Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. Fitch,Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BBB"den, "BBB-"ye çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, not değerlendirme kriterlerinde değişikliğe başvurduğunu bildirdi.

Fitch Rating's tarafından yapılan açıklamada, ülkelerin, uzun ve kısa dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notları ile yerel para birimi cinsinden kredi notları arasındaki ilişkinin incelendiği, bazı kriterlerde değişiklik yapıldığı belirtildi.

Kuruluşun metodolojisindeki bu değişiklik sonucu, içinde Tayland, Kolombiya ve Türkiye'nin de yer aldığı 23 ülkenin yerel para birimi cinsinden kredi notları ve not görünümlerinde değişiklik yapıldı. Bu kapsamda Türkiye'nin de yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu "BBB"den, "BBB-"ye çekilirken, not görünümü ise durağan olarak belirlendi. Fitch'in not basamaklarında "BBB-" kredi notu, yatırım yapılabilir seviye olarak değerlendiriliyor. Uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunda herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Halihazırda Türkiye'nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu da "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunuyor.

Öte yandan, kısa vadeli yabancı para cinsinden IDR notu F3 seviyesinde teyit edilirken, Türkiye'nin kısa vadeli yerel para cinsinden kredi notu için F3 notu tanımlandı.

DEĞERLENDİRME 19 AĞUSTOS'TA

Bloomberght'nin haberine göre, Fitch açıklamasında, kriter değişikliği sonrasında not değişikliklerinin 3 alanda geçerli olduğu ve bu kapsamda, kısa vadeli yerel para cinsinden IDR notu, kısa vadeli yabancı para cinsinden IDR notu, ve uzun vadeli yerel para cinsinden IDR notu ile uzun vadeli yabancı para cinsinden IDR notları arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği belirtildi.

Fitch'ten üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Türkiye de dahil bir çok ülkenin yerel para birimi cinsinden notu, Fitch'in kendi teknik kriterlerinin değerlendirilmesi ve Fitch'in kendi mevzuat değişikliğinden dolayı revize edildi. Bu kriter değişikliğine bağlı olarak, Türkiye'nin uzun vadeli yerel para cinsinden notu BBB'den BBB-'ye indirildi. Bu not değişikliğinin 19 Ağustos'ta gözden geçirilecek olan uzun vadeli yabancı para cinsinden nota ilişkin bir referans oluşturmadığı belirtildi. Bugünkü not değişikliğinin Fitch'in bir çok ülke için aynı anda yaptığı bir teknik kriter değişikliği sebebiyle ortaya çıktığı ve 19 Ağustos'taki değerlendirmeyle bir ilişkisinin bulunmadığı ifade edildi.

Fitch'in Türkiye'nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notuna ilişkin değerlendirmesini ise 19 Ağustos'ta yapması bekleniyor.

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu S&P de Türkiye'nin BB+ olan notunu BB'ye düşürmüş, görünüm negatife çevirmişti.

Haberin tamamı

Etiketler kredi notu fitch