OHAL sonrası piyasalarda dalgalı beklenti

S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ve ardından 3 aylık OHAL ilanı piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oldu. Dolar 3,09 ile tarihi zirvesine ulaşırken, geçen hafta 80 binin üzerinde olan borsa 72500'lere kadar geriledi. Ekonomistler, piyasalardaki dalgalanmanın bir süre daha devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ve OHAL ilanı piyasalarda dengeleri altüst etti. S&P Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye çevirdi. Borsa hızla düşerken, altın ve döviz de aynı hızda yükselişe geçti.

Bloomberght'nin haberine göre, uzmanlar dalgalanmalar olabileceğini ancak, gelecek haber akışına bağlı olarak normalleşmeye dönülebileceği tahmininde bulundu. Ekonomistlerin, önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

DOLARDA HEDEF NE?

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy:  Yapısal reformların devamı çok önemli. Ara ara rekorlar görülecek ama reformlar ve önlemler artarak devam ettikçe kur tekrar normalleşme içine girecek... Arada kur ve faizde hareketlilik olsa da ekonomiye tahribat verecek şekilde kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Borsa İstanbul'da 74 bin önemli bir destek. Satışlar orada normalleşirse ve yatırımcıya OHAL'in çözüm için fırsat olduğu mesajı verilirse yukarı tepki gelebilir. 73-74 bin bandı çalışmıyorsa dikkat edilmeli. Teknik dinamikler yukarı yönlü 3.10-3.15 bandının ara ara test edilebileceğini gösteriyor. Ama orası aşılmazsa 3.05'in altında 3'ün de test edileceğini gösteren dinamik var. Şuradan alın demek için erken... Dünkü kararların nasıl fiyatlanacağını görmeliyiz.

3.06'DA DENGELENME VAR

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: 3.06'nın üzerinde dengelenme var. Daha da aşağıya düşüşler olmayabilir. Tansiyon bir süre dah yüksek olacak. 3.09'lar yeniden zorlanabilir... Sepette 3.27'lere ulaşmadan Merkez'den somut adımlar beklemiyorum. Kurda 3'lere düşüş için algılamaların daha yumuşak hale geçmesi lazım. Moody's ve Fitch kararları da önümüzde duruyor. Onları görmeden de sakinleşme zor gibi duruyor.

SAKİN OLUP BEKLEMEK LAZIM

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal: Yabancı algısında tedirginlik olması normal. Bu süreçte sakin olup beklemek gerek. Ekonomi yönetimi yabancılara net şekilde ne yapacağını anlatmalı.

Haberin tamamı