Dolar ve altın yükseldi, Merkez devreye girdi

15 Temmuz darbe girişimi sonrası dolar ve gram altın fiyatları bir anda fırladı. 2.89 liradan 3 liraya fırlayan dolar Merkez Bankası'nın yoğun müdahaleleri sonucu 2.94 lira seviyelerine geriledi. Gram altın da pazartesi öğle saatleri itibariyle 125 liradan işlem gördü. Ancak öğle saatlerinden itibaren dolar ve altın yeniden yükseliş trendine girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz Cuma akşamı yaşanan darbe girişimi piyasaları da altüst etti. Cuma olayların hemen ardından 3 liranın üzerine çıkan dolar, pazartesi sabahı güne düşüşle başladı ve 2,92'lere kadar geriledi. Rekor seviyeye çıkan altının gram fiyatı da piyasaların açılmasıyla düşüşe geçti. Dolar ve altındaki kısmı düşüşte Merkez Bankası'nın bankalara sıfır komisyonla nakit desteği sağlanacağı açıklaması etkili oldu. Bu verilere göre TL darbe girişiminin etkisiyle pazartesi günü öğle saatleri itibariyle yüzde 5'e kadar değer kaybetti.

BORSA DÜŞÜYOR, DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞTE

Ağırlıklı olarak banka hisselerine gelen satışların etkisiyle, Borsa İstanbul Endeksi güne yüzde 2.50 kayıpla 80 bin 755 puandan başladı. Satışların devamıyla 80 bin puanın altına çekilen Endeks, yüzde 4.74 düşüşle 78 bin 898 puana kadar geriledi.

Dolar ise sabah saatlerinde 2.92 - 2.93 liraya kadar gevşemesinin ardından saat 13.00 itibariyle yükselerek 2.9523 lira düzeyine çıktı.

MERKEZ'DEN 7 TEBDİR

  • Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak
  • Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak
  • Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak
  • Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek
  • Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacak
  • Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek
  • Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak.

YÜZDE 5 DEĞER KAYBI YAŞAMIŞTI

Hürriyet'e konuşan konuşan uzmanlar ise önümüzdeki döneme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

KISA VADEDE DENGEYE OTURUR

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci: Kısa vadede, yaşanan gelişmelerden rahatsızlık duyan yatırımcıların geliştirecekleri piyasa reaksiyonu nedeniyle oldukça dalgalı bir güne başladık. Otoritelerin aldığı ve gerekli olması durumunda almayı taahhüt ettikleri adımlar sayesinde piyasaların kısa vadede dengeye oturabileceğini ve TL cinsi yatırım enstrümanlarındaki değer kaybının makul düzeylerde kalacağını düşünüyor olsak da ani tepkiler nedeniyle gün içerinde büyük dalgalanmalar yaşanabileceğini öngörüyoruz. İlk uç tepkilerin kalıcı olmayacağını, paniklenmemesi gerektiğini ve rasyonaliteden uzaklaşılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

DALGALANMA YÜKSEK OLABİLİR

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk: Hafta sonu Merkez Bankası ve Ekonomiden Sorumlu Bakan Mehmet Şimşek’ten gelen piyasa dostu açıklamalar piyasa fiyatlaması açısından önemli olabilir. Türkiye ETF’leri cuma akşamı yüzde 2.5 oranında değer kaybı yaşadı. Siyasi gelişmeler ve piyasalara ilişkin gelebilecek haber akışları neticesinde bu hafta yurtiçinde volatilite yüksek kalabilir" yorumunu yaptı.

MERKEZ 50 BAZ PUANLIK İNDİRİME DEVAM EDER

Deniz Invest Araştırma Şefi Sinan Gökşen: Yaşanan olayların TCMB’nin para politikası yaklaşımını değiştirmesini beklemiyoruz. Dolayısıyla yarınki PPK toplantısında TCMB’nin para politikasında sadeleştirmeye gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık indirimle devam etmesini bekliyoruz. Makroekonomik açıdan olaylar yabancı yatırımcı ilgisini bozacaktır ancak hükümetin mali politikalarla zararı azaltacak önlemler almasını; ancak bunun mali disiplini ortadan kaldıracak nitelikte olmamasını bekliyoruz. Dolayısıyla kur, enflasyon ve büyüme tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. Cari açık üzerinde risk yukarı yönlü ancak tahminlerimizde değişikliğe gitmek için turizm gelirlerindeki düşüşü görmeyi tercih ediyoruz.

PANİKLEMEYİN

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan: Piyasada ilk başta panik havası olabilir, bu havaya kapılmamak ve sükûnetle beklemek gerektiğini düşünüyoruz. Ortalık sakinleşecek ve piyasa hareketleri rasyonelleşecektir. Bu sürede kredi derecelendirme kuruluşları da açıklama yapabilir, dikkatli olmak lazım. (DUVAR-DHA)

Etiketler Dolar Altın Borsa darbe