ABD'de istihdam sürprizi

ABD'de tarım dışı istihdam haziran ayında 180 bin seviyesindeki beklentinin üzerine çıkarak 287 bin arttı. Bir önceki aya ilişkin tarım dışı istihdam verisi de 38 binden 11 bin seviyesine revize edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ABD'de tarım dışı istihdam haziran ayında 180 bin seviyesindeki beklentinin çok üzerinde 287 bin arttı, işsizlik oranı ise yüzde 4.9 seviyesindeki beklentiye paralel yüzde 4.9 düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki aya ilişkin tarım dışı istihdam verisi de 38 binden 11 bin seviyesine revize edildi.

ABD'de işgücü piyasası Haziran'da hayata dönerken, tarım dışı istihdam verisi 2 aylık duraksamanın ardından 8 ayın en büyük yükselişini kaydetti.

İstihdam verisi 287 bin gerçekleşerek en yüksek beklentiyi dahi geride bıraktı. Mayıs ayına ilişkin 38 bin düzeyindeki veri de 38 binden 11 bine revize edildi. Bloomberg'in derlediği ankette medyan beklenti 180 bin düzeyinde bir artışa işaret ediyordu. İşsizlik oranı işgücüne katılımın artmasıyla yüzde 4.9'a yükseldi. Ücretlerdeki artış beklentinin altında kaldı.

JPMorgan Securities'in New York'taki ABD baş ekonomisti Michael Feroli veri öncesinde yaptığı değerlendirmede, mayıs ayı istihdam rakamının işgücü piyasasındaki yavaşlamayı abartmış olabileceğini söylemişti. Feroli, "İstihdamdaki büyüme tabii ki geçtiğimiz bir kaç yılda gördüğümüz hızlarda sürmüyor, ki zaten bu sürdürülemezdi" dedi.

Etiketler ABD FED istihdam tarım