Kıdem tazminatında geri sayım

Yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a 15 Haziran Çarşamba günü sunum yapıldığı ortaya çıktı. Düzenleme, diğer bakanlıkların görüşünün alınmasının ardından kamuoyuna sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili Başbakan Yıldırım'a sunum yapıldı. Düzenleme, ilgili bakanlıkların görüşünün alınmasının ardından hükümet tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.

Yaklaşık 14 milyon 660 bin sigortalı çalışanı direkt ilgilendiren kıdem tazminatında, yeni sisteme geçilmesi için çalışmalar hız kazandı.

NTV'nin haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca başta Avusturya olmak üzere farklı ülke modellerinin incelenmesiyle hazırlanan yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili, Başbakan Binali Yıldırım'a 15 Haziran Çarşamba günü sunum yapıldı.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNA BENZEYECEK

Avusturya'da uygulanan modelden fon sisteminin örnek alındığı yeni düzenlemeye göre, kıdem tazminatı çalışanın kişisel hesabında birikecek. Böylelikle işsizlik sigortası fonundaki gibi işveren, çalışanının kıdem tazminatını her ay sisteme düzenli olarak yatıracak.

Fondan, kaldığı süreye bağlı nemalanacak kıdem tazminatı birikimlerini çalışanlar, belli koşulları sağladıktan sonra çekebilecek.

Düzenlemede, mevcut sistemdeki 30 günü koruyacak katsayının korunduğu öne sürülüyor. Düzenleme, ilgili diğer bakanlıkların da görüşünün alınmasının ardından hükümet tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.

SENDİKALAR NE DİYOR?

Kıdem tazminatında yeni sistem tartışmaları, işçi konfederasyonlarının da gündemini meşgul ediyor.

Türk-İş ve DİSK kıdem tazminatının mevcut haliyle kalmasını isterken, Hak-İş kıdemin fona devredilmesine sıcak bakmakla birlikte her bir yıla 30 günlük kıdem hakkından geriye gidilmemesini istiyor.