Ekoloji Birliği'nden Paris Anlaşması açıklaması: Türkiye 3 milyar euro’nun peşine düşmüştür

Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı neden imzaladığını soran Ekoloji Birliği, "Türkiye sözde yeşil ekonomi finansmanı için verilmesi taahhüt edilen 3 milyar euro’nun peşine düşmüştür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekoloji Birliği, Paris Anlaşması'nın TBMM Genel Kurulu'ndan geçip yürürlüğe girmesiyle ilgili açıklama yaptı. 2015 yılında Birleşmiş Milletler’de kabul edilen anlaşmanın 5,5 yıl sonra imzalandığını hatırlatan Ekoloji Birliği, "Bugün artık ihtiyaçların çok gerisinde kalan Paris Anlaşması’nı hangi nedenlerle imzaladınız? Bu girişiminizde ne kadar samimisiniz?" diye sordu.

Paris Anlaşması uluslararası anlamda çok bağlayıcı olmadığını ve sürecin takipçisinin bulunmadığı ifade edilen yazılı açıklamada, "Bu takibi ekoloji örgütleri ve emek ve demokrasi örgütleri getirmeye çalışıyor. Bu nedenle, yalan söylemekte bir sakınca yok" denildi.

Açıklamanın devamında, "İktidarın anlaşmayı imzalamasının nedenlerinden birisi, artık uluslararası camiada anlaşmayı onaylamayan 6 ülkeden birisi olarak itibar kaybediyor olması. Esas nedeni ise, finansman ayağı. Türkiye sözde yeşil ekonomi finansmanı için verilmesi taahhüt edilen 3 milyar euro’nun peşine düşmüştür. Bugünkü parasal sıkışıklık içinde 3 milyar için her şey yapılabilir. Alınacak olan paranın takibi de yapılmayacağı için, bu para bütçe üzerinden her türlü yıkım projesinde kullanılabilir.

Cumhurbaşkanlığı Meclisi’nden geçen yasa, genel bütçeye 3 milyar katkı sözleşmesidir ve bu nedenle kabul edilmiştir. Biz biliyoruz ki, iktidarın iklim krizinin önlenmesine yönelik hiçbir samimi politikası yoktur. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de, yine iş bizlerin omuzundadır. İklim krizine yol açan her türlü ekolojik yıkıma karşı mücadele etmeye devam edeceğiz!" ifadeleri kullanıldı.

 

'İSTEKSİZ DAVRANACAĞI KONUSUNDA KUŞKUMUZ YOK'

Konuya ilişkin açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ise, "İklim krizinden en çok etkilenen ve mağdur olan ülkeler ve halklar, Paris İklim Anlaşması’nın çok daha ilerisinde, iklim krizi için somut ve acil politikalar ve uygulamalar talep ediyor, 'Halkların Glasgow Anlaşması'nda yer alan taleplerin uygulanmasını istiyor. Anlaşmayı imzalayan Türkiye’nin de uygulama konusunda isteksiz davranacağı konusunda kuşkumuz yok" diyerek Halkların Glasgow Anlaşması’nı savunmaya devam edeceklerini belirtti. (HABER MERKEZİ)