'Ehe für alle': İsviçre'de eşcinsel evlilikler için referandum düzenlenecek

İsviçre'de eşcinsellerin evlilik haklarının tanınması amacıyla 26 Eylül'de referandum düzenlenecek. Anketlere göre halkın yüzde 63'ü 'evet' oyu verecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İsviçre'de eşcinsel evliliğin yasal olarak tanınması için 26 Eylül'de 'ehe für alle' (herkes için evlenme hakkı) halk oylaması yapılacak. Anketlere göre, referandumda oy kullananların yüzde 63'ünün 'evet' demesi bekleniyor. Öte yandan, ağustos ayında yapılan ilk anketlerde yüzde 29 eşcinsel evliliğe karşı çıkarken, bu oran son anketlerde yüzde 35’e yükseldi. Yine aynı tarihlerdeki ankette yüzde 69 'evet' derken son anketlerde bu oran yüzde 63'e düştü.

İsviçre basınında yer alan haberlere göre, SRG-SSR anketinde İtalyanca konuşulan kantonlardaki olumsuz oylar diğer kantonlara göre daha yaygın. Araştırmalar, ‘evet’ oyunun İsviçre'deki kentsel alanlarda kırsala ve küçük bölgelere kıyasla daha fazla olduğunu da gösteriyor.

İsviçre’de yaşayan ve pazarlama alanında çalışan Ilgın Aydemir de 'evet' oyu kullanacağını belirtti. Aydemir, "Demokrasinin bize verdiği bu şansı değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum" dedi. İsviçre’de genelde genç nüfusun oy kullanım oranın düşük olduğuna dikkat çeken Aydemir oylanacak yeni yasaya ilişkin, "Herkesin mutlu olma hakkı var. Eğer evlenmek eşcinselleri mutlu edecekse, evlenme hakları olmalıdır. 21'inci yüzyılda tercihlere ve özgürlüklere ilişkin böyle bir konunun tartışılması bile gereksiz. Dolayısıyla oy kullanma hakkımızla buna cevap vereceğiz" dedi.

Ilgın Aydemir

Oylama sonucunun ‘evet’ çıkacağını düşündüğünü belirten Aydemir, "Her geçen gün sayılar değişse de, şu anda yasaya ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 60 civarında. Genelde genç nesil ve Zürih gibi büyük şehirlerde yaşayanlar bu konuya daha açık bakıyor, kırsal alanda yaşayanlar ise konuya daha kapalı bakıyor. Ama büyük ihtimalle yasa kabul edilecek" diye konuştu.

Zürih'te bankacı olarak çalışan 26 yaşındaki Gregor K.’de 'evet' oyu kullanacağını söyledi. Yasanın kabul göreceğini düşündüğünü belirten K., "Her ne kadar herkes için evliliğe evet ile bağlantılı olarak dolaylı olarak desteklenecek olan sperm bağışı konusunda endişelerim olsa da, genel eşitliğe doğru önemli bir adım olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

Eşcinsellerin evlenme hakkına karşı çıkanlar ise ülkede aynı cinsiyetten çiftlerin kayıtlı bir evliliğe girme seçeneğine zaten sahip oldukları için bu oylamanın gerekli olmadığını savunuyor; bu evliliklerin 'çocukların refahına zarar vereceğini' ve 'kadınla erkek arasındaki birliğin öneminin azalacağını' ileri sürüyorlar.