Eğlence sektörü: Batıyoruz sesimizi duyan var mı?

Korona virüsü vaka ve ölümlerinin artmasıyla eğlence sektörü 20 Kasım'da ikinci kez kapanmıştı. Aradan 65 gün geçti, 8 milyon insanın istihdamını sağlayan sektör çalışanları ile işletme sahipleri, dayanacak güçlerinin kalmadığını belirtiyor. HES kodu ile kısmı açılma talep eden eğlence sektörü, otel ve AVM'lerin açık olmasına ise tepkili.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA- Korona virüsü salgınında normalleşme sürecinin ardından, artan vaka ve ölümler nedeniyle ikinci kez alınan tedbirler kapsamında kafe, bar, restoran, eğlence mekanları, tekrar kapatılmıştı. 20 Kasım'da uygulanmaya başlayan yasağın üzerinden 65 gün geçti. İşletme sahipleri ile çalışanlar, muhtelif şehirlerde kurdukları dayanışma ağları ile örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyor. İstanbul, Ankara, Samsun, Antalya gibi şehirlerin yanı sıra Bursa'da da sokağa çıkan çalışanlar ve işletme sahipleri "sesimizi duyan var mı?" dedi.

'8 MİLYON KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞI'

Nilüfer Uğur Mumcu Bulvarı'nda bir araya gelen grup adına BTSO Hizmet ve Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler basın açıklamasını okudu. "Türkiye'de sekiz milyon kişi geçimini bu sektörden sağlıyor" diyen Güler, dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade etti.

Güler, pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını yalnızca eğlence sektöründeki insanların yaşadığını ileri sürerek şöyle konuştu: "Bilim Kurulu bulaş riskinin, AVM’lerde ya da toplu taşımada neden olmadığını bize nasıl açıklayacak? Salgını önlemek adına alınan kararların adil olmasını ve yaşadığımız külfetin taraflar arasında eşit olarak bölünmesi gerektiğine inanıyoruz."

'BİN LİRALIK YARDIMI KOMİK BULUYORUZ'

Eğlence sektöründen görüştüğümüz Mahir Çağdaş, kapanma sürecini ve taleplerini anlattı. Çağdaş, 14 yıldır bir barda işletme sorumluluğunu yürütüyor. Bazı kafelerin paket servis yapabiliyor oluşunun sorunları gidermediğini düşünen Çağdaş, kendi çalıştığı işletmenin böyle bir imkanı olmadığını söyledi. 55 çalışanı bünyesinde bulunduran işletmenin kapalı olmasından dolayı, herkesin işsiz olduğunu dile getiren Çağdaş, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan, işletme sahiplerine yapılacak bin liralık yardım için "Ödenen kiralar belli, bizimle alay ediyorlar. Yardım yetersiz ve komik" dedi.

'EĞLENCENİN DEVAM ETTİĞİ ULUDAĞ GÖRÜNTÜLERİ HAKSIZLIK'

Çağdaş, kış turizminin popüler mekanlarından olan Uludağ'da otellerin dolu olması ve eğlencenin devam etmesini "haksızlık" olarak değerlendiren Çağdaş, "kapanacaksa her yer kapanmalı" diye konuştu. Kapanmanın bir iki ay daha sürmesi halinde işletmenin ayakta kalamayacağını belirterek "Saat kısıtlamaları, HES kodu uygulaması, kapasite gibi uygulamalar dikkate alınarak işimize dönmeyi istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'YAŞAM ALANLARINA YÖNELİK UYGULAMA'

Bir başka restoran işletmecisi olan Müslüm Açılan ise 21 yıldır sektörde olduğunu, gelen yasaklarla fırsat eşitsizliği oluştuğunu şöyle anlattı: "Sektörün bazı kalemleri aktif durumda. Turistlik yerlere yasak uygulanmadı bu da fırsat eşitliğini ortadan kaldırdı." İlk kapanmada her yerin kapalı olduğunu ve ciddiyetin farkında olduklarını söyleyen Açılan, ikinci kapatmadaki kriterleri, sosyalleşmeye dönük bir adım olarak yorumladı.

'KAOSUN İÇİNDE KAOS YAŞIYORUZ'

45 çalışanı bulunan Açılan, işletmelerin batık durumda olduğunu dile getirdi. Kira ve fatura giderlerini karşılayamayan Açılan, giderek büyüyen borç yükü olduğunu söyleyerek, "Çalışmaya başlayınca çark dönmeye başlayacak" dedi. Müslüm Açılan çalışanları için işletmenin açılmasını istediğini dile getirdi ve ekledi: "Her gün fatura ödemek için 300-500 lira para istiyorlar. İnsanlar geçinmeyi unuttu. Psikolojik olarak en çok bundan etkileniyorum. Dayanacak gücümüz kalmadı. Kaosun içinde kaos yaşanıyor. Bu toplumsal bir soruna dönüşecek."