Eğitim-Sen'in İzmir direnişi 171. haftada: Helallik deniyorsa ihraç edilenleri işe iade edin

Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şubesi, KHK ile ihraçlara karşı başlattığı oturma eyleminin 171'inci haftasında KHK'li kamu emekçilerine dair verileri paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

 

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 2 Nolu Şube üyeleri, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine dönmesi için başlattıkları oturma eyleminin bu hafta 171'incisini gerçekleştirdi. Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri "Hukuk yok sayıldı işimiz gasp edildi, oyalama sürdü adalet istiyoruz" yazılı pankart taşındı. Eğitim emekçileri tarafından yapılan açıklamada, ihraç edilen kamu emekçilerine dair güncel veriler paylaşıldı.

'YAKLAŞIK 150 BİN İNSAN İŞLERİNDEN EDİLDİ'

Açıklamada ilk olarak Covid-19 salgını ile istatistiklere konu olan ölümlerin, helallik isteyen AK Parti yöneticilerinin sözleri arasında hiçleştirildiği günlerden geçildiği belirtildi. Darbe girişimi sonrasında ülke genelinde yaşatılan KHK hukuksuzluğunun gün geçtikçe ülke gündeminde daha fazla yer aldığı belirtilen açıklamada, "Yaklaşık 150 bin insanın işlerinden edildiği, toplum karşısında itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı, her türlü yaşam koşulları daraltılarak adeta ölüme mahkum bırakıldığı bu süreci hukukla ifade etmek mümkün değildir" denildi. "Ağaç kökü yesinler" denilerek çalışamaz hale getirmenin vicdani olmadığı vurgulanan açıklamada, kendilerinin büyüttüğü ve gerçekte ne olduğu izaha muhtaç bir sürecin sorumlusu olarak ihraçları göstermenin ise ahlaki olmadığı kaydedildi.



İhraçlarla ilgili güncel veriler ise şu şekilde sıralandı;

* KHK ile ihraç edilen üye sayımız: 1602

* KHK ile göreve iade edilen üye sayımız: 20

* OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararı ile göreve iade edilen üye sayımız: 238

* OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararı ile dosyaları ret edilen üye sayımız: 214

* OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunda dosyaları bekleyen üye sayımız: 1130

* OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu İhraç üyelerimizin dosyalarının % 28,57’si karar bağlanmıştır.

* Dosyaları karara bağlanan 452 üyemizin göreve iade oranı: % 52,65

Yaşamını yitiren ihraç emekçilerin de adeta dalga geçer gibi, işlerine iade kararı verilmesinin kamu vicdanını kanattığı vurgulanan açıklamada, "Arkadaşlarımız bir an önce işlerine iade edin. OHAL Komisyonu'nu aldığı ret kararlarıyla lağvedin. Aksi halde direnişimiz artarak devam edecektir" denildi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

'HELALLİK DENİYORSA İŞE İADE EDİLMEYİ TALEP EDİYORUZ'

Gazeteduvar'a konuşan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'helallik' meselesine değindi. Beyazadam, "Bu anlamda bir toplumsal mutabakattan bahsediliyorsa öncelikle yapılması gereken şey Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çalışma yaşamında en büyük haksızlığa uğramış olan bu kesimin mağduriyetlerinin giderilmesidir. Biz bunu talep etmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu denli yoğun haksızlığa uğramış bir kesim yoktur" dedi.

150 bine yakın KHK'lerle ihraç olduğuna dikkat çeken Beyazadam, bireylerin yargı sürecine bile gerek duyulmadan dönemin Adalet Bakanı tarafından da dile getirilen "idari tasarruf" ile ihraç edilmelerinin doğru bir tutum olmadığını vurguladı.

Beyazadam son olarak şunları söyledi:

"Helallik deniyorsa biz kamu emekçileri olarak, darbe ile ilişkilendirilemeyeceğimizi herkesin bildiği gerçeği ile muhalif kimliğinden kaynaklı ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmelerini talep ediyoruz. Devlet geleneğinde helalleşme gibi bir ritüel de yoktur. Yapılması gereken adalet mekanizmasının gerçekleştirilmesidir. Hukukun uluslararası ve evrensel ölçülerde yerine getirilmesidir. Bizim beklentimiz budur."