Eğitim Sen’den zorunlu din dersi seçimine tepki: Sorumlular görevden alınsın

Faik Reşit Unat Ortaokulu öğrencilerine din dersi seçmeleri yönünde baskı yapıldığı iddialarına Eğitim Sen, "Hukuksuz uygulama durdurulsun, sorumlular görevden alınsın" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadıköy Faik Reşit Unat Ortaokulu’nda çarşamba akşamı yapılan seçmeli ders seçimlerinin din dersi seçilmediği gerekçesi ile iptal edildiği iddia edildi.

Eğitim Sen Okul İş Yeri Temsilcisi Deniz Özgür konu ile ilgili Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, "Çarşamba günü okul müdürü bizden acil toplantı istedi. Şikayet olduğunu söyledi ve seçmeli derslerin tekrar seçileceğini söyledi. Çocuklar, istedikleri seçmeli derslere yer vermediği için yeniden planlama olacağı söylendi’’ dedi. Okuldaki din kültürü öğretmeninin öğrencilerin din kültürü dersini seçmemesini Cimer’e şikayet etmesi üzerine araya İlçe Milli Eğitim’in girdiğini belirten Özgür, ‘’Bu konu Ankara’da Din İşleri Müdürlüğü’ne kadar şikayet edilmiş. 'Okulda din kültürü seçen öğrenciler var ama dersi açtırmıyorlar' seklinde söylenmiş’’ dedi.

‘İLÇE, SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ ALTINDA DÜN KÜLTÜRÜNÜ ZORLUYOR’

Şikayet üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan’ın okul idaresini aradığını ve idarenin yeniden seçim yapmak zorunda kaldığını belirten Özgür, ‘’Din kültürü öğretmenleri çarşamba akşamı sınıflara kendi özel gruplarından 'Din kültürü seçin hepinize 100 vereceğiz' diye mesaj atıyor. Nasıl olsa ilçe arkalarında diye mesaj atıyorlar. İlçe, seçme özgürlüğü altında din kültürü dersini zorluyor’’ dedi.

Kadıköy’de din kültürü seçme oranı düşük olduğu için oranı yükseltmek amacı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından baskı yapıldığını söyleyen Özgür, ‘’Şu anda seçmeli ders kağıtları geri çektirildi ama din kültürü geri çekilecek mi karma yapılacak mı bu anlamda bir gelişme olmadı, belirsizlik devam ediyor’’ dedi.

‘İLÇE’NİN TUTUMU POLİTİK’

Özgür yaşananlara ilişkin, ‘’Bunlar her sene yapılan eğitim gerçeklerimiz ama bu kadar gözümüzün içine bakılarak yapılması korkutucu. Yani bir okulda din kültürünün seçilmemesi, ‘nasıl seçilmez’ denilerek karşı çıkışlarla sonuçlanıyor’’ dedi.

"İlçe'nin tutumu politik" yorumunda bulunan Özgür, ‘’İstedikleri yerlerde baskı uygulayabileceklerini düşünüyorlar ama sendika olarak tabii ki de mücadelemizi vereceğiz’’ ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARIMIZ DİN BASKISI İLE BİLİMDEN UZAKLAŞTIRILIYOR’

"Bu olay Kadıköy’de yaşansa da eğitimin her kademesinde bu baskıyı hissediyoruz" diyen Özgür sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Zorunlu din dersi seçtiriyorlar, seçilmediği takdirde hemen bir müdahale ve baskı oluyor, yıllardır sendika olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Bu zihniyet, bilimsel eğitimin karşısında durarak, sosyoekonomik açıdan geride olan çocuklarımıza daha fazla din baskısı yaparak bilimden uzaklaştırıyor.’’

‘RÜŞVETLE SEÇİM YAPMAYA ZORLAYAN DİN ÖĞRETMENİ DE SORUŞTURULSUN’

Eğitim Sen İstanbul 2 nolu Şube konuya ilişkin ‘SadıkAslangörevdenalınsın’ etiketi ile twitter hesabından da dün bir açıklama yaptı. Açıklamada, ‘’Kadıköy İlçe MEM, Faik Reşit Unat Ortaokulu öğrencilerine müdahale ederek din dersi seçimleri yönünde baskı yapıyor. Öğrencilerin yaptığı seçimler yok sayılarak dönem ortasında din derslerini seçmeye zorlanması kabul edilemez’’ denildi. Açıklamanın devamı şöyle:

"Kadıköy MEM, seçmeli ders takvimi dışında bir uygulamaya imza atıyor. Faik Reşit Unat O.O’nda seçilen dersleri beğenmeyen ilçe müdürü, belgeye de tarih koymayarak sahteciliğe başvuruyor ve öğrencileri Din dersi almaya zorluyor. Tüm baskı ve yönlendirmelere rağmen veliler ve öğrenciler Kadıköy MEM’in ve Din Kültürü öğretmeninin dayatmasına rağmen Din dersini seçmiyor. Bu hukuksuz uygulama durdurulsun. Sorumlular görevden alınsın. Okulda dağıtılan seçmeli listesinden Cuma’ya kadar seçim yapılmasını isteyen ilçe müdürü hukuk tanımıyor. Din öğretmeni 100 vereceğini söyleyerek öğrencileri din dersi seçimine yönlendiriyor. Rüşvetle seçim yapmaya zorlayan din öğretmeni de soruşturulsun."

Gazete Duvar adına Kadıköy İlçe Milli Eğitim ile iletişime geçtik ancak yetkilerden konuya ilişkin bilgi ve geri dönüş alamadık.