Eğitim-Sen'den sınav zamlarına tepki: Öğrencileri gelir kapısı olarak görüyorlar

Eğitim-Sen Trabzon Şubesi adına açıklama yapan İkinci, "Siyasi iktidar çocuklarımızın gelecekleri ile ilgili hayallerini adeta ticari birer meta olarak değerlendiriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Eğitim-Sen Trabzon Şubesi yaptığı basın açıklaması ile üniversite sınavlarına gelen zamma tepki gösterdi.

Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında siyasi iktidarın çocukların geleceğini ticari bir meta olarak gördüğünü dile getirdi.

'ÇOCUKLARIMIZ GELİR KAPISI OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Eğitimin laik, bilimsel ve kamusal niteliği aşındırılarak oluşturulan fırsat eşitsizliğinin yanında sınvaların da gelir kapısı olarak görülmeye başlandığını kaydeden İkinci, "Geçtiğimiz Ocak ayında, 260 TL olan YÖK DİL Sınavı başvuru ücretini yüzde 88’in üzerinde zam yaparak 490 TL’ye çıkaranlar bugün de yaklaşık 4 milyon öğrencinin başvurması beklenen Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) ücretine yüzde 156 zam yaptılar. Yani YKS kapsamındaki her oturum 115 TL’den 295 TL’ye çıkarıldı. Böylelikle sadece Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) girecek adaylar 295 TL, lisans öğrenimi için TYT ile birlikte Alan Yeterlilik Testi (AYT) veya Alan Yeterlilik Testi'nden (YDT) herhangi birine girmek isteyen adaylar 590 TL sınav ücreti ödemek zorundayken TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 885 TL sınav ücreti yatırmak zorunda bırakılmıştır" dedi.

Sınav ücretlerinin depremzede adaylardan dahi talep edildiği bilgisini veren İkinci açıklamlarını şöyle sürdürdü:

"Deprem bölgesinde yıkılan okullar, yapılamayan dersler, sarılamayan acılar, giderilemeyen travmalar yokmuş gibi davranılıyor. Siyasi iktidarın her fırsatta depremzedeler ile ilgili gösterilmesini istediği hassasiyetteki samimiyet yoksunluğu çırılçıplak karşımızda duruyor.

'MEMURA YÜZDE 49 SINAVLARA YÜZDE 156'

Bir tarafta siyasi iktidar temsilcilerinin şatafatlı yaşamı, diğer tarafta sınav ücretlerini ödeyebilmenin derdine düşenlerin yaşamı. 21. asrın birinci çeyreği tamamlanırken yaşadığımız ülke gerçekliği budur. Bir tarafta işçi ve memur ücretlerine yapılan yüzde yüzde 49 zam, diğer tarafta ücretsiz olması gerekirken yüzde 156 zam yapılan sınav ücretleri. Bu yaman çelişkinin izah edilmesi gerekiyor.

Satın alma gücünün bu denli gerilediği, gelir adaletsizliğinin uçuruma döndüğü bir ülkede öğrencilerin sınav ücretlerine yapılan bu zamlar siyasi iktidarın halktan ne kadar koptuğunu gözler önüne seriyor. Yoksa markette, çarşıda, pazarda el yakan fiyatların, fahiş kiraların, zamların halkın yaşamını nasıl zorlaştırdığını görmemek mümkün değil."

(HABER MERKEZİ)