Eğitim-Sen insanca bir ücret ve özlük hakları için sokağa çıktı

Eğitim-Sen üyeleri, insanca bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için sokağa çıktı, “Eğitim ödeneği bir maaş tutarında iki kez ödenmeli” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), "Öğretmenler Ayakta, Eğitim Sen Alanlarda" sloganıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliği, seminer ve sınavların iptal edilmesini, eğitim öğretim ödeneğinin tüm eğitim emekçilerine ödenmesini ve banka promosyonlarının yenilenmesini talep ederek 48 kentte sokağa çıktı.

Ankara Ulus’ta bir araya gelen Eğitim-Sen üyeleri, "Öğretmenlik Meslek Kanunu, Seminer Sınav Süreçleri İptal Edilsin", "Eğitim Öğretim Ödeneği, tüm eğitim emekçilerine bir maaş tutarında ödensin pankartları arkasında, "Öğretmenlik kanunu iptal edilsin", "Ne seminer ne sınav öğretmenler uzmandır", "Güvenceli iş, güvenli gelecek istiyor" sloganları attı.

‘HAZIRLANAN KANUN TEK TARAFLI DÜZENLENDİ’

Eğitim -Sen Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Eyüp Kösedağı, siyasi iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan meslek kanununu masa başında hazırladığını, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlediğini söyledi. Kösedağ, şunları ifade etti:

"Bu kanun eğitim emekçilerinin haklarını ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, bütün eleştirilere rağmen iktidar tarafından yasalaştırıldı. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız bu kanun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan, öğretmen emeğine de değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesi kabul edilemez. Tüm eğitim ve bilim emekçileri insanca bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesinin ivedilikle hayat geçirilmelidir.”

‘PROMOSYONLARI GEÇMİŞİ DE KAPSAYACAK ŞEKİLDE GÜNCELLEMELİ’

Mevcut meslek kanunun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığını söyleyen Kösedağ, banka promosyonlarının güncellenmesi gerektiğini söyledi. Kösedağ, "Ülkemizde son ayda enflasyon tamamen kontrolden çıktı. Geniş halk kitleleri geçim derdine düştü. Kamu emekçileri ekonomik zararla karşı karşıya. Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları geçmişi de kapsayacak şekilde güncellemelidir" dedi.

Eğitim öğretim ödeneğinin ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında yılda iki kez ödenmesi gerektiğini söyleyen Kösedağ, “2020 yılında bin 110 TL, 2021 yılında bin 250 olarak belirlenen eğitim ödeneği günümüz enflasyon yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece bin 325 olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranı dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır" diye konuştu. (DUVAR)