Eğitim-Sen, İçişleri Bakanlığı’nın servis yönetmeliğini yargıya taşıdı

Eğitim-Sen, okul servisi araçlarını kapsayan yönetmeliğe karşı kamusal eğitim ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı, ‘Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ ile okul servis araçlarında, aracın içinin görünmesini ve denetlenebilir olmasını sağlayan “beyaz cam dışında cam kullanılmaz” ifadesi “şeffaf cam” olarak değiştirildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, (Eğitim-Sen) kamusal eğitim ilkesine aykırı düzenlendiği gerekçesiyle yönetmeliğin iptalini için dava açtı.

‘SERVİS HİZMETİNİN KALİTESİ ANAYASA VE SÖZLEŞMEYE AYKIRI DÜZENLENDİ’

İçişleri Bakanlığı’nın yönetmeliği ile ortaokul ve lise öğrencilerinin servis araçları, okul servis araçlarında rehber bulundurma zorunluluğu kapsamından çıkarıldı. Okul servis araçlarındaki rehber personelin niteliksizliğini ve yetersizliğini teşvik eder şekilde, personelin en az lise mezunu olması şartının, en az ilkokul mezunu olması şeklinde değiştirildiğini belirten Eğitim Sen, yönetmeliğin iptali için dava açtı.

Yönetmelik değişikliği hükümlerinin anayasa ve taraf olunan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu ve bu hükümlerle güvence altına alınmış hakların kullanımına sınırlama getirildiğini belirtilen Eğitim Sen’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

“Çocukların yaşam, güvenlik, eğitim, fiziksel ve ruhsal gelişim haklarına yönelik yüksek yararı yerine hizmet sunan kişilerin kârlarını artırmaları, maliyetleri düşürmeleri esas alınmış, sosyal devlet ve hukuk devleti olma ilkesi unutulmuştur. Parasız ve fırsat eşitliğine dayalı zorunlu eğitim çağındaki çocukların servis hizmetinin kalitesi ve güvencesi İçişleri Bakanlığı tarafından Anayasa ve sözleşmeye aykırı düzenlenmiştir. Bir an önce yönetmeliğin yürütmesi durdurulmalı ve yönetmelik iptal edilmelidir.”

‘ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TAŞINMASINA YÖNELİK İHTİYAÇLAR UNUTULDU’

Yönetmeliğin, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile bağdaşmadığını belirten Eğitim Sen, öğrencilerin okullara taşınması hizmetlerine dair yönetmelikte birçok değişikliğin yapıldığını, bu değişikliklerle birlikte öğrencilerin güvenli ve düzenli taşınmasına yönelik ihtiyaçların unutulduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Bu girişimler servis şoförleri veya ticaret odalarının maliyet olarak güvenlik standartlarının aşağı çekilmesiyle sonuçlanmıştır. İşin önemi ve gereği bu hizmetin tarafı olması gereken Millî Eğitim Bakanlığı konunun dışında tutulup, okul servis araçları hizmeti yalnızca taşımacılık faaliyeti olarak değerlendirilmiş İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından çeşitli yönetmelikler yayımlanmıştır.” (DUVAR)

Etiketler eğitim-sen servis