Eğitim Sen Diyarbakır'dan Boğaziçi direnişine destek: Kayyım Naci İnci derhal istifa etmeli

Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri adına açıklama yapan Barış Akademisyeni Zeki Kanay, Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım rektörlere karşı bir yıldır verilen mücadeleyi desteklediklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır şubeleri, sendikanın 2 No’lu şubesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde özerk yönetim talebiyle başlatılan eylemlerin birinci yılı dolayısıyla sendika binasında açıklama yaptı. Toplantıda konuşan Barış Akademisyeni Zeki Kanay, üniversitede kayyım rektörlere karşı verilen mücadeleyi hatırlatarak, "Bir yıl içerisinde Boğaziçi Üniversitesi sadece onurlu bir direnişe sahne olmadı. Ne yazık ki siyasi tarihimize damgasını vuran baskılar, yasaklar, keyfi ve hukuksuz uygulamalar da Boğaziçi Üniversitesi’ni abluka altına aldı" dedi.

'TEK ADAM REJİMİNİN ÜNİVERSİTE TAHAYYÜLÜ'

Milli irade söylemine sarılanların kayyım politikalarıyla demokrasiye düşman kesildiğini söyleyen Kanay, buna karşı duranların "terörist" ilan edildiğini kaydetti. Kanay, "Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri tüm topluma bir mesaj verdi. Baskılara, hukuksuzluklara ve tehditlere karşı demokratik tepkiyi sürdürmekteki kararlılık olmazsa olmazdı. Çünkü Türkiye üniversiteleri iktidar elinde cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürülmüştür. İşte, tek adam rejiminin ve rektörlerinin üniversite tahayyülü budur" diye konuştu. 

'ÖĞRENCİLER SERBEST BIRAKILSIN'

Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanında olduklarını vurgulayan Kanay, konuşmasının devamında şu talepleri sıraladı: 

"* Cumhurbaşkanı tarafından hedef gösterilip kayyum rektör tarafından şikâyet edilen, bu nedenle de siyasi hesaplarla cezaevine gönderilip arkadaşlarından, ailesinden ve eğitim hayatından hukuksuzca koparılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılmasını,

* Hukuksuzca işten atılan işyeri temsilcimiz Can Candan’ın görevine iade edilmesini, sözleşmesi yenilenmeyen Mohan Ravichandran’ın sözleşmesinin yenilenmesini, dersleri kapatılan Feyzi Erçin, Özcan Vardar ve Seda Binbaşgil'e derslerinin iade edilmesini,

* Üniversitelerde rektör atama uygulamasına son verilmesini,

* Üniversitelerin yönetim modelinin, akademisyenlerle sınırlı olmayan, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte planlanan ve yönetilen, kamusal finansmana dayalı ve kamusal denetime açık, demokratik-katılımcı ve özerk bir yapıya kavuşturulmasını talep ediyoruz.”

'NACİ İNCİ İSTİFA ETSİN'

Zeki Kanay ayrıca kayyım rektörün istifa etmesini beklediklerini şu sözlerle dile getirdi: “Üniversitenin değil, iktidar partisinin genel başkanının iradesiyle rektörlük makamında bulunan kayyum Naci İnci’nin derhal istifa etmesini bekliyoruz.”
Kanay, “Türkiye’nin dört bir yanından tüm örgütlü gücümüzle, Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanında olduğumuzu vurguluyor, insan, toplum, doğa yararına bir üniversite için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi. (DUVAR)