Ege'de tansiyon yükseliyor: Yunanistan'da 'sıcak yaz' endişesi

Yunanistan'ın İran ve Türkiye'yle ilişkilerinde gerilimin tırmanması ülke basında “sıcak yaz” yorumlarına neden oldu. Göçmen krizinin de artması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda ABD ve NATO ile olan iş birliğini birçok alanda yoğunlaştıran Atina’da Türkiye ve İran ile yaşanan son restleşme sonrasında “sıcak yaz” beklentisi öne çıkmaya başladı. Başbakan Kiriakos Mitsotakis’in destek mesajlarıyla döndüğü Washington ziyaretinden sonra Atina-Ankara ve Atina-Tahran hatlarında ilişkiler gerildi. 

İran cuma günü Yunanistan bayrağının dalgalandığı iki petrol tankerine el koyarken, Ankara son günlerde Atina’ya sert mesajlar gönderiyor. Geçtiğimiz saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atina ile yürütülen diplomatik müzakerelerin askıya alındığını açıkladı. Erdoğan ayrıca, komşu ülkenin Başbakanı’na yönelik olarak sert ifadeler kullandı. 

Yunanistan’da muhafazakâr Yeni Demokrasi iktidarına yakın yayın yapan medya kuruluşları, hükümet kaynaklarına atıfta bulunan ilgili haberlerinde yaz aylarının Atina açısından oldukça zorlu geçeceği mesajını veriyor.

“Sıcak yaz için teyakkuz” başlığını kullanan komşu ülke basını 2022 yazında Yunanistan’ın gerek Türk-Yunan ilişkileri açısından gerekse de mülteci meselesinde zorlu sınavlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor. 

EGE'DE YÜKSELEN TANSİYON

Yunanistanlı yorumcular seçim sürecine giren Türkiye’nin Ege’de tansiyonu yükseltmeye kararlı olduğu sonucu üzerinde hemfikir. Yunanistan basını Ege’de yaşanan son gelişmeleri bu perspektiften yorumluyor. 

‘Real News’ geçtiğimiz saatlerde Atina-Ankara hattında Ege özelinde yeni olumsuz bir gelişmenin yaşandığı haberini geçti. Haberde “Nisyros'ta Kandelioussa üzerinde, sabah saatlerinde bir Türk İHA'sı uçtu. Türk insansız hava aracının hava sahasını ihlâli saat 10: 14'te 19.000 feet yükseklikte gerçekleşti” denildi. 

‘Real News’ Ege semalarındaki yeni gelişmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’un fethinin yıldönümü vesilesiyle Atina’ya yönelik sert mesajlar verdiği bir süreçte gündeme geldiği yorumunda bulundu. ‘Real News’ gibi diğer Yunan medya kuruluşları da Ege semalarında ve denizinde yaşanan olumsuz gelişmelerin önümüzdeki süreçte yoğunlaşacağı uyarısında bulunuyor. 

GÖÇMEN SORUNU GÜNDEMDE

Türk-Yunan ilişkilerin geleceği açısında alarm zillerinin çaldığı düşüncesini taşıyan komşu ülkenin basın emekçileri dikkatlerini bir başka konuya da odaklandırıyor. Yunanistanlı gazetecilerle uzmanların bakış açısına göre yaz döneminde gündemi meşgul edecek olan bir başka mesele mülteci-göçmen sorunu. 

‘Real News’ söz konusu gelişmeyle ilgili olarak yayınladığı yeni bir haberde “mülteci ve göçmenlere ev sahipliği yapan iki bina kiraladığı Edirne'de ilgi çekici bir STK faaliyet gösteriyor. (Söz konusu mülteci-göçmenler) daha sonra çeşitli yöntemlerle Meriç'in doğal sınırını geçip kendilerini Yunanistan'da buluyor.” denildi. 

Aynı haberde, “Didimoteiho kentinde yetkililer zaman zaman düzensiz göçmen ve mültecilerin mahsur kaldığı Meriç Deltası'ndaki adacıkların koordinatlarını içeren e-postalar alıyor. (Bu iletilerde) Yunan makamlarından insanları tahliye etmelerini ve Yunan anakarasına geçirmeler isteniyor” bilgisine yer verildi. 

‘Real News’ gibi Yunanistan’ın iktidara yakın duran medya kuruluşları da mülteci-göçmen meselesinin ilerleyen haftalarda Türk-Yunan ilişkilerinde yükselen tansiyondan nasibini alacağı görüşünde. 

'ERDOĞAN GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR'

Türk-Yunan ilişkilerindeki kaygı verici son gelişmeleri daha geniş bir perspektiften ele alan ‘Kathimerini’ gazetesi ilgili bir inceleme yazısında “Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in ABD'ye yaptığı başarılı ziyaretin ardından, Recep Tayyip Erdoğan’ın gerginlik stratejisine yatırım yapması sonrasında Atina, Ankara ile ‘sıcak bir yaza’ hazırlanıyor ve Türk tarafının olası tüm hamle senaryoları ve buna karşılık gelen Yunanistan’ın ‘tepkileri’ masaya yatırıyor” düşüncesi öne çıktı.

İnceleme yazısının devamında “Hükümet kaynaklarına göre, Türkiye cumhurbaşkanı Türk-Yunan ilişkilerinde termometreyi yüksek seviyelerde tutma kararını iki nedenden dolayı verdi. Birincisi, (Erdoğan) Mitsotakis'in Washington'daki temaslarının sonuçlarından gerçekten derinden rahatsız oldu. (Bu temaslar neticesinde) Ankara'nın F-16 edinme hedefinin ortadan kalktı ve Yunanistan’ın ABD'den F-35 tedarik etmesinin yolu açıldı. İkincisi, (Erdoğan) ilk kez dezavantajlı bir konumdan cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru ilerliyor. (Mevcut kriz) Türk ekonomisi ve vatandaşlarının sınıyor.” denildi.

İRAN İLE TANKER KRİZİ

Doğu komşusu Türkiye ile ilişkilerinde yeniden ciddi sorunlar yaşayan Atina, Ortadoğu’nun önemli bir ülkesi olan İran ile de ilişkilerinde derin bir kriz deneyimliyor. 

‘Efimerida ton Sintakton’ gazetesinin pazartesi günü geçtiği yeni bir habere göre “Tahran'ın emriyle, İran Devrim Muhafızları tarafından ek konulan iki Yunan tankeri (Delta Poseidon ve Prudent Warrior), Hürmüz Boğazı'nın Pers tarafındaki Bandar Abbas limanına doğru ilerliyorlar. (Devlet televizyonu) ERT'ye göre, tankerlerdeki petrol-kargo bu limana aktarılacak. Gemilerde 7-8 silahlı adamdan oluşan koruma ekipleri bulunuyor”. 

Aynı haberde, “İddiaya göre İranlılar cep telefonlarını Yunan denizcilere iade ettiler. Böylece (mürettebat) yakınlarıyla konuşarak iyi olduklarını bildirdiler. Birkaç saat önce – krizin üçüncü gününde – Avrupa Komisyonu olayla ilgili resmi olarak bir pozisyon aldı; Komisyon sözcüsü ‘kabul edilemez bir el koymaya’ atıfta bulundu ve AB'nin İranlı yetkililere ‘derin endişesini’ yansıttığını belirtti.” denildi. 

‘Kathimerini’ Atina-Tahran hattındaki yeni krizle ilgili “İran Devrim Muhafızları tarafından, ‘Yunanistan’ın yasadışı eylemlerine devam etmesi halinde’, Basra Körfezi'ndeki diğer Yunan tankerlerine el konulacağı yönünde bir uyarı yayımladı. Cuma günü Yunan bayraklı iki tankerin (Prudent Warrior ve Delta Poseidon) ele geçirilmesinden sonra, İran medyası, Devrim Muhafızları tarafından şu anda 17 Yunan gemisinin Basra Körfezi'nde olduğunu ve bunların da ele geçirilebileceği yönünde bir uyarı yayımlandığı bilgisini geçti.” gelişmesini okuyucularıyla paylaştı.