EGEÇEP: İBB emsal artışı kararıyla kent suçuna ortak oldu

EGEÇEP, İzmir depreminin ardından ortaya çıkan barınma sorununda belediyenin emsal artışı için karar alarak kent suçuna ortak olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Depremi'nin ardından depremzedelerin yaşadığı barınma sorununa ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşımına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Geçtiğimiz yıl yaşanan depremin, kentte büyük can kayıplarına ve binden fazla binanın yıkılmasına neden olduğu hatırlatılan açıklamada, yaşananların ardından, afetzedelerin yaşama tutunma ve normal hayata dönme çabalarının başladığı belirtildi.

'İBB KENT SUÇUNA ORTAK OLDU'

Depremzedelerin sorunlarının başında barınma problemi geldiği ifade edilen açıklamada, bu gereksinimin, sermayeye yeni bir rant fırsatı sağladığı kaydedildi. İktidar, sermayeye bu konuda büyük destek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de emsal artışı için karar alarak bu kent suçuna ortak olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Yıllardır toplanan deprem vergilerini başka alanlarda kullanan iktidar, bu birikimlerle afetzedelerin yarasına merhem olmak yerine, müteahhitlere yeni konutlar yaptırtarak bunları depremzedelere, çoğunun ödeyemeyeceği fiyatlarla vermeyi önermektedir. Ödeyemeyecek olanları ise deprem acısının üzerine yoksullaşma beklemektedir. Büyükşehir Belediyesi ise bu konuda iktidardan geri kalmamak için, emsal artışı getirerek bir yandan müteahhitlere yeni olanaklar sağlarken bir yandan da kenti daha da betonlaştırmanın kapısını açmaktadır”

'İBB'Yİ UYARIYORUZ'

Platform olarak TMMOB’a bağlı odaların saptamalarına katıldıkları ifade edilen açıklamada, “İBB’den beklenen, bu piyasacı yaklaşım yerine, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinleriyle ortak akla dayalı çözümler üretmektir. Her fırsatta, bilime ve çevreye duyarlı olduğunu vurgulayan yerel yönetim, afetzedelerin sorunlarının çözümünde bunu somutlaştırarak ilgili meslek disiplinleri ve çevre örgütleriyle bir araya gelerek üretmesini beklerdik. Gelecekte yaşanacak kaçınılmaz depremler ve sellere hazırlıklı olmak bunu gerektirmektedir” denildi.

“İBB’yi uyarıyoruz” diye vurgulanan açıklamada, belediyenin meslek odalarının ve çevre örgütlerinin söylediklerini dikkate alıp bir an önce bu piyasacı yaklaşımdan dönmesi gerektiği ifade edildi. (DUVAR)