Edremit Kaymakamı kurtuluş kutlaması sonrası merkeze çekildi

Balıkesir Valiliği Edremit'in kurtuluşu kutlamalarında yapılan gösteri ile ilgili soruşturma başlattı. Valilik, ilçe kaymakamının merkeze çekildiğini olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla CHP'li belediye tarafından tören düzenlendi. Törende; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesince sunulan temsil için valilik soruşturma başlattı, kaymakam da merkeze çekildi.

AK Partili Edremit Belediye Meclisi Üyesi Murat Tuna, törende yer alan ÇYDD gösterisine, "28 Şubat ruhunu çağıran temsil" diyerek tepki gösterdi. Gösteride çarşaflı bir kadının zincirlerinden kurtarılması canlandırılıyordu.

Balıkesir Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Edremit ilçemizde 09.09.2021 Perşembe günü gerçekleşen Edremit’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü Kutlama Programında yaşanan gösteri ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, Kurtuluş Töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür.

Milli Kurtuluş Günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişi talep edilmiştir. 

Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir. Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır."

ÇYDD: İŞGALDEN KURTULUŞA GİDEN SÜREÇ ANLATILDI

ÇYDD Genel Merkezi de törenle ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Mizansenin bazı basın organlarında amacından çok farklı şekilde işlendiği” belirtilen açıklamada, “Edremit ve bölgesi 797 gün Yunan işgalinde kalmış ve bu işgal döneminde çok büyük acılar yaşanmıştır. İşgal günleri Edremit halkının belleğinde karanlık günler olarak kalmıştır. İşgalden sonraki yıllarda yapılan kutlama törenlerinde işgal altındaki karanlık günlerden işgalden kurtuluşa giden süreç gösterilerle anlatılmış ve içlerinden bazıları gelenekselleşmiştir” denildi.

'BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUK'

Gösterideki kıyafet ve canlandırmaların, işgal dönemindeki zorlukları ve işgal güçlerini temsil ettiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Siyah kıyafet kara günleri, zincirler işgal altında direnmeye çalışan bağımsızlık mücadelesini, beyaz kıyafet ise karşı güçlere karşı bağımsızlığa ulaşılan aydınlık günü temsil etmektedir. Burada, siyah kıyafetler içindeki kişinin Kuvayı Milliye birlikleri ve efeler tarafından kurtarılarak ellerinin çözüldüğü an da kesinlikle kadın kimliğine ya da kıyafet özgürlüğüne bir atıfta bulunmak söz konusu değildir. Her zaman din, ırk, dil ve cinsiyet özgürlüğüne saygı duyan derneğimiz, burada söz konusu olan mizansenin farklı mesajlarla sunulmasından ve gösterinin asıl amacı olan Edremit’in işgalden kurtuluşundan uzaklaştırmasından büyük üzüntü duymuştur.”

'BAZI BASIN ORGANLARI TOPLUMSAL KUTUPLAŞMA ARACI OLARAK GÖSTERİYOR'

Giyim tarzı üzerinden mesajlar verildiği iddiası reddedilen açıklamada, “Konunun özünden koparılarak bu mizansende kullanılan sembolik anlatımın 'halkın giyim tarzı üzerinden mesajlar içerdiği' iddiasının ve söyleminin, mevcut durumu iyice analiz etmeden ve iyi niyet gözetmeden oluşturulduğunu görmekteyiz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak yurdumuzun düşman işgalinden kurtuluşunda yapılan ve bölge halkı tarafından gösteride kullanılan anlatım dilinin ve sembollerin oldukça iyi bilindiği etkinliklerin bazı basın organlarında toplumsal kutuplaşma aracı olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)